Vi är många som minns olyckan 2011 då en åttaårig flicka hamnade under en gravsten i Bollebygd och avled. Sju år senare bröt en flicka benet när en gravsten föll. Trots att olyckorna var ordentliga väckarklockor och fick fart på säkerhetsarbetet, är det fortfarande gravvårdar som inte är säkra på många begravningsplatser.
– Titta på den där stenen, den väger flera hundra kilo och skulle kunna innebära en stor fara. Men den står helt rak och är inget problem eftersom den är bred i basen. Det är andra stenar vi ska fokusera på. Det handlar inte bara om stenen är lös utan också om hur mycket den lutar.
Pia Hellström pekar och visar den höga tunga gravstenens vinkel. I en annan del av kyrkogården är lutningen större för mindre stenar och hon förklarar hur det så kallade trycktestet görs.
Flera tusen gravstenar testas varje år
Med 35 kilos tryck på en viss punkt på gravstenen – punkten placeras utifrån hur stenen är utformad – skapas belastning. Lutningen, stenens vinkel, mäts före och efter belastningen. På detta sätt säkerställer Helsingborgs kyrkogårdsförvaltning kvarter efter kvarter. Den digitala gravboken visar vilka gravstenar som gåtts igenom, där läggs alla uppgifter in.
Fler än tusen stenar testas varje år.
– När det behövs och om det är en aktiv grav, tar vi kontakt med gravrättsinnehavaren och ber om stenåtgärder. Har vi en sten i riskzonen, en sten som inte är åtgärdad, kan vi ta till så kallad stolpning, där en stolpe sätts framför stenen med ett band runt om. Det ser kanske inte så roligt ut men är mycket effektivt. Vi rekommenderar inte att stenarna ska limmas fast i fundament, gravstenssäkring ska göras på andra mer genomarbetade sätt.
Det estetiska och det praktiska lika viktigt
Ibland kan kostnaden avskräcka gravrättsinnehavaren, men oftast brukar det tas väl emot, förklarar Pia Hellström. I dag kostar det omkring 4 000 kronor att säkra en mindre sten, medan en stor gravvård kan kosta betydligt mer. En gravsten kan heller inte plockas bort hur som helst, men den kan i vissa fall, efter ansökan, läggas ned av säkerhetsskäl.
Som landskapsingenjör är Pia Hellström en nyckelspelare i det lag som kyrkogårdsförvaltningen utgör. Hon ser över vad som behöver tas om hand, hon utreder, samlar fakta och initierar projekt. Till hennes uppgifter hör också att ta in rätt kompetens för rätt uppdrag, egen personal eller externa krafter, se till att uppdraget blir utfört, dokumentera, utvärdera och, inte minst, se till att budgeten hålls.