När samtalet kom in på religionens roll i klimatkrisen, menade Greta Thunberg att alla med en plattform har ansvar att använda den och desto större plattformen är, desto större blir ansvaret.
– Och när det kommer till Svenska kyrkan, något som ni skulle kunna göra, för att sluta förstöra, men också leda vägen, är att sluta kalavverka skogar i Sapmí. För om inte ens ni som inte är beroende av de här intäkterna, om inte ens Svenska kyrkan kan göra det, vem ska då kunna göra det? Sa Greta Thunberg.
Utopi att som urfolk ha ett självbestämmande
I år är det fyra år sedan Greta Thunberg började med sin klimatstrejk utanför riksdagen. Klimatfrågan lyftes då, men har sedan dess återigen fått mindre utrymme i det offentliga rummet. Ifrågasättandet av klimatkrisen verkar öka, reflekterade Amanda Björksell. Hon ställde därför frågan hur man orkar fortsätta kämpa när det känns som att man går bakåt.
– Jag har en så tydligt vision om vad jag ser framför mig och det är det som får min glöd att fortsätta brinna. Min utopi är att vi som urfolk har ett självbestämmande, blir respekterade och är del av beslutsprocesser som rör våra land- och vattenområden, sa Sara-Elvira Kuhmunen.
– Vi befinner oss i en situation där alla har en moralisk skyldighet att göra någonting. Ändå är det smärtsamt få som väljer att använda möjligheten. Då faller en oproportionerligt stor börda på de som redan gör något. Och så kan vi inte ha det. Klimatrörelsen vädjar till de som kan att göra något. Vi vet att det inte kommer att göra oss populära, i alla fall inte kortsiktig, men vi måste våga ta den striden. Vi har inget annat val, sa Greta Thunberg.
Fick applåder för kyrkkritik
Även när Greta Thunberg deltog i ett seminarium med ärkebiskop Antje Jackelén, forskaren Johan Rockström och kardinal Peter Turkson ringlade sig kön lång utanför seminariesalen.
Samtalet handlade om tro, vetenskap och hållbara beslut. Sista frågan från moderatorn Henrik Grape gick till Greta Thunberg om hur hon såg på att hon i flera sammanhang har använts som en symbol för att ingjuta hopp i andra.
– Vi måste omformulera vad vi menar med hopp. Äkta hopp är inte något som ges till dig, det är något du skapar själv. Vi måste ut på gatorna och kräva förändring. Att sitta och vänta på att någon annan gör något är inte hopp.
Greta Thunberg möttes med applåder när hon fick sista ordet och sa:
– Jag vill också säga att jag hoppas att Svenska kyrkan föregår med gott exempel. Svenska kyrkan kalavverkar fortfarande skog på urfolks marker i Sverige och jag hoppas verkligen att ni börjar leva som ni lär.