Inom ramen för programmet Lärande och undervisning ska information om kristen tro och Svenska kyrkan på nätet utvecklas. En del material finns på svenskakyrkan.se redan nu, men sajten ska kontinuerligt utvecklas och få mer material. Här ska man också kunna plocka upp aktuella frågor – pandemier, krigssituationer eller andra samhällsfrågor – och bemöta dem ur ett existentiellt perspektiv.
Eftersom nätet minst sagt är spretigt i sitt informationsutbud och många hamnar på Svenska kyrkans sajt genom att googla sig fram är målet att hamna högt i det vanligaste sökningarna. Men också att det ska vara lätt att hitta det man letar efter när man väl hittat in på sajten.
Ett uttalat mål är att vara tydligt och framställa kyrkans tro som en helhet, återigen eftersom informationen på nätet är så fragmentiserad. I framtiden ska det material som ligger på sajten kunna användas av alla församlingar i Svenska kyrkan som ett gemensamt bibliotek. Den informationen ska i sin tur kunna ligga till grund för församlingarnas egna kurser och utbildningar.
Programmet för Lärande och undervisning vill lyfta fram tre perspektiv, som man hoppas motsvarar vad användarna söker. Det första perspektivet är en mer traditionell framställning av kristen tro, det som varit kyrkans undervisning historiskt. Bland annat utgår man från trosbekännelsen och förklarar orden om treenighetens olika delar.
Som fördjupning finns människor som berättar hur de upplever de grundläggande texterna och begreppen. Tanken är att det ska vara olika röster som speglar den bredd som finns i Svenska kyrkan, genom korta filmer.
Det tredje perspektivet handlar mer om att möta människors frågor. Dels de stora livsfrågorna, men också reaktioner på sådant som händer i världen. När det är oroligheter i världen, som kriget i Ukraina eller pandemin, är det många som söker på nätet efter existentiella perspektiv på det. Målet är att Svenska kyrkan nationellt ska kunna möta detta, utöver vad församlingarna gör.