Hälsa och sjukvård viktigaste valfrågan

Hälso- och sjukvård, klimat och miljö, flyktingar och invandrare. Det är de tre viktigaste valfrågorna för präster och diakoner, visar valenkäten.

Enligt Magnus Hagevi brukar Intresset för klimat och miljö inte komma så högt upp i hela väljarkåren som det gör bland präster och diakoner,

– Skola brukar ligga bland tre i topp, men kommer först på fjärde plats i er enkät.

Därnäst kommer arbete och sysselsättning, som för fyra år kom högst i enkäten och också dominerade valdebatten 2014.

Magnus Hagevi på Linnéuniversitet i Växjö konstaterar att arbete och sysselsättning har tappat i tyngd som fråga till förmån för sjukvård.

– Socialdemokraterna tappar på att arbete och sysselsättning minskar i tyngd, men de kan gynnas av att sjukvårdsfrågorna lyfts upp.

Frågan om partiets ideologiska värdegrund ligger också högt. Var fjärde präst och diakon ser det som en av de tre viktigaste valfrågorna.

”Jag röstar främst utifrån ideologi, inte dagsfrågor. På liknande sätt som jag är kristen (eftersom jag är döpt); inte på grund av Svenska kyrkans olika ställningstaganden”, skriver en svarande.

Frågan om sjukförsäkring och A-kassa kommer lägre i år än 2014 då den var med bland topp tre.

”Vad Sverige och Europa behöver är trovärdiga, engagerade politiker som brinner för att mota Sverigedemokraterna och andra invandringsfientliga, mer eller mindre fascistoida partier. En sådan politik med kristna förtecken skulle tveklöst få min röst”, lyder en annan kommentar.

En tiondel av de svarande i enkäten har själva förtroendeuppdrag i kyrkan. Lika många är medlemmar i ett parti, men bara tre procent har politiska uppdrag.

Det aktuella politiska förslaget att förbjuda tiggeri har väldigt litet stöd bland präster och diakoner. Bara fem procent tycker att det är ett bra förslag. Men det är ändå betydligt fler än 2014 då bara en procent stödde ett förbud mot tiggeri.

Det vanligaste svaret på frågan om hur Sverige ska hantera de romer som tigger på gatorna är att vi ska hjälpa dem att söka jobb här. Det tycker mer än fyra av tio diakoner och präster, 44 procent. Mer än var tredje svarande, 36 procent, vill skicka hem dem och ge dem stöd i deras hemländer.

Andelen som vill ge dem ekonomiskt stöd här i Sverige har sjunkit från 18 till 4 procent.

Frågan om romerna har väckt många kommentarer. Här är några av dem:

”Jag vill ge stöd i deras hemländer men också ge akut hjälp här. Skicka hem dem lät hårdare än vad jag skulle vilja.”

”Å ena sidan stimuleras tiggeri genom att ge (tiggeri som sådant borde inte vara nödvändigt), å andra sidan så handlar det om enskilda människor som i sin sårbarhet tvingats till denna utsatthet. Den tiggande är här och jag är medmänniska i det enskilda mötet. Detta samtidigt som det behövs åtgärder i deras hemland så att de får vad de behöver. En politisk fråga på ett högre plan.”

Taggar:

Val 2018 Diakon
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.