Onsdag den 17 maj delas priset ut av föreningens beskyddare - biskop Sören Dalevi.
Det är en tagen Anders Bergström som svarar i telefon:
- Så otroligt overkligt. Jag trodde de hade ringt fel. Det kan inte vara möjligt, sa jag. Jag kan inte riktigt ta in det. Så fick jag brev från biskopen för inbjudan. Det känns också väldigt overkligt.
Prisutdelningen kommer att äga rum i biskopsgården och det är biskop Sören Dalevi som lämnar över diplomet och stipendiet.
– Kyrkopedagogik öppnar dörrar och ökar förståelsen för vårt sammanhang och vår tradition. Nu går priset till Anders Bergström som har skapat metoder som sänker trösklar och låter fler ta del av vår tro, tradition och historia, säger Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, i ett pressmeddelande från Karlstads stift.
Gör kyrkorummet mer tillgängligt
Motiveringen till att Anders Bergström, som är diakoniassistent och kyrkopedagog i Karlskrona-Aspö pastorat, får ta emot priset är att han gör kyrkorummet mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättning.
Anders Bergström berättar att han känner sig glad, hedrad och tacksam att kyrkopedagogiken uppmuntras.
Hans arbete med att göra kyrkorummet mer tillgängligt går tillbaka flera år i tiden. Det hela började med ett möte mellan honom och en synskadad kvinna som kom in till kyrkan och frågade efter en psalmbok i blindskrift. Det var under samma tid som han gick pedagogikkursen och kvinnans fråga hängde kvar hos honom.
- Jag sa till henne att jag skulle kolla upp detta. Det visade sig att det skulle bli ett ganska stort bibliotek och var inte görbart för tillfället, berättar Anders Bergström.
- Samtidigt närmade sig den sista tentamen i kursen och jag kände att jag kanske skulle hoppa av. Jag har inte skrivit så mycket innan. Jag brukar säga att jag inte är en akademiker, jag är Guds dräng.
Taktil kyrkovandring blev startskottet
Vändningen kom i musiken. På väg till dottern i Linköping spelades musik som talade till Anders Bergström. Bland annat Nåd över all förnuft av Nils F Nygren.
- Jag kände andens tilltal som en varmdusch inombords. Jag tänkte på den här kvinnan i kyrkan och kände: Gode tid, har vi lagt 30 miljoner på att renovera kyrkan, men hon kan inte tillgodoräkna sig det eftersom hon inte ser. Jag tänkte att det här måste jag göra något åt.
Anders Bergström fortsatte sitt samtal med kvinnan och funderade vidare. Det var så idén till den taktila kyrkovandringen som Kyrkans Tidning tidigare skrivit om föddes.
Bjuder in till drejning
Sedan det reportaget har Anders Bergströms arbete fortsatt med att på olika sätt öppna upp kyrkan och göra den mer tillgänglig. Bland annat driver han en verksamhet med kreativt skapande i Fredrikskyrkan. Dit kommer alltifrån 4-åringar till 80-åringar för att dreja.
Anders Bergström säger att det handlar om att sänka trösklarna eller helst av allt, att det inte ska finnas några trösklar alls. Han berättar hur drejningen tillsammans med synskadade gett honom starka intryck.
- Vi ser precis samma sak. Vi har bara olika sätt att ta in intrycken. Jag kan känna såhär: Det finns inga hinder för människor. Hinder sätter vi upp själva. Vi kan alla - men på olika sätt.
Har du något tips till församlingar som vill göra kyrkorummet mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättning?
- Bara börja bjuda in till något. Leran och keramiken är bara ett verktyg för att nå ett mål: att människor ska komma in till kyrkan och känna sig välkomnade.
- Men det gäller att vi öppnar upp. För vi kan inte hålla på med en massa saker som ingen begriper. Ibland känner jag att vi krånglar till det. Gud och Jesus är inte långt borta, det är något som är i oss och runtomkring oss hela tiden, fortsätter Anders Bergström.
Parallell till pilgrimsvandring
Han drar paralleller till när han höll på med pilgrimsvandringar.
- Ibland förberedde jag mig så mycket att jag inte orkade med själva vandringen. Det behöver inte vara så krångligt.
Diplomet kan komma att hamna på en plats som ligger Anders Bergström varmt om hjärtat.
- Det är inte omöjligt att jag sätter upp det i drejverkstaden. Av jord är vi skapta och till jord ska vi återvända. Jorden är likt våra liv. Vi bygger och det rasar. Finns många likheter.