Löneavtal
Gäller två år plus en månad.
Ger 7,708 procents löneökning, 4,408 procent under 2023 och 3,1 procent under 2024.
Särskilda ersättningar, som övertidsersättning, höjs med 4,4 procent och 3,3 procent från och med 1 april 2023 respektive 1 maj 2024.
2023 höjs lägstalönen för anställda organiserade av Kommunal med 1 350 kronor till 23 914 kronor. 2024 höjs lägstalönen till 24 715 kronor.
Fortsatt kan lönerevision ske antingen genom lönesamtal och dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare eller via förhandling mellan de lokala parterna.
Ökat fokus läggs på överläggningen mellan arbetstagare och arbetsgivare. Löneförhandling med facket är kvar som alternativ om parterna väljer att avstå från att följa processen i sex steg med lönesamtal och lönesättande samtal.
Löneprocessen har kortats
Ferielön införs för ungdomar i grundskola och gymnasieskola, tidigare har ungdomslön och ferielön varit samma sak. Nu tydliggörs skillnaderna mellan feriearbete och reguljärt arbete.
Lägerersättning
Ökar med 10 procent. Kan halveras för den som övernattar hemma. Innehåller också nya krav på att arbetsgivare under planeringsstadiet av läger ska beakta arbetsmiljön och undersöka risker för arbetstagare och lägerdeltagare. Det finns även nya skrivningar om dygnsvila i enlighet med EU-rätten.
Avtalet i sin helhet ska gås igenom så att det inte bryter mot EU-direktiv om dygnsvila, under hösten 2023.
Semester
Arbetsgivaren ska på planeringsstadiet beakta bemanning under och efter semesterperioden för att öka möjligheten för anställdas ledighet och återhämtning.
Möjligheten att spara semester minskar från 40 dagar till 30 dagar.
Arbetstagaren ska önska huvudsemester senast den 15 mars.
Bilersättning
Ger 4:30 konor per kilometer i ersättning, istället för 3,40.
Öppnar för enskilda överenskommelser och lokala kollektivavtal, samt möjlighet för parterna att årligen kan justera ersättningsnivån baserat på bränsleprisutvecklingen.
Kläder
Avtalets bestämmelser omfattar nu alla yrkesgrupper som tjänstgör under gudstjänster och kyrkliga handlingar.
Kläder som arbetsgivaren tillhandahåller ska vara anpassade för både inomhus och utomhusbruk.
Nya anställningsformer
Profilpraktikanställning: för den som genomför förpraktik inför någon av SKUI:s fyra utbildningar, präst, diakon, församlingspedagog eller kyrkomusiker.
Aspirantanställning: Anställningsform som kombinerar anställning och utbildning under högst 11 månader, med syfte att ge kännedom om kyrkan och bidra till rekrytering. I dag motsvaras detta av Ung resurs.
Källa: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, KyrkA, Vision och Kommunal.