Svenska kyrkan har ett nytt avtal - så mycket blir det i löneökning

Nytt avtal

Avtalet undertecknades onsdagen den 3 maj. Inga stridsåtgärder var aktuella i år, till skillnad från förra året då det blev strejk. Foto: Johan Nilsson/TT och Mikael M Johansson

Det blir löneökningar på 7,7 procent på två år för Svenska kyrkans anställda. Det är en del av avtalet mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och fackförbunden i Svenska kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Nytt avtal

Avtalet undertecknades onsdagen den 3 maj. Inga stridsåtgärder var aktuella i år, till skillnad från förra året då det blev strejk. Foto: Johan Nilsson/TT och Mikael M Johansson

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, träffade på onsdagen kollektivavtal med arbetstagarorganisationerna. Svenska kyrkans avtal 23 gäller från 1 april 2023 till 30 april 2025. 

– Vi har träffats vid drygt 20 tillfällen och jag tycker att det har varit konstruktiva och bra samtal med mycket samsyn. Men, som i alla förhandlingar, behöver man ha både en tydlig målbild och stora öron, säger Sten Lycke, biträdande förhandlingschef på Skao. 

Avtalet innehåller ett utrymme för löneökningar på totalt 7,708 procent över 25 månader, och ligger därmed nära industriavtalets 7,4 procent på 24 månader. Det nya avtalet ska, enligt Skao, ha anpassats bättre till Svenska kyrkans verksamheter. 

– Avtalet innehåller huvudsakligen fem punkter som vi är glada att ha fått igenom, säger Sten Lycke.  

Mer återhämtning efter läger

De fem punkterna handlar om fler ingångar för unga till arbete i Svenska kyrkan, minskat antalet semesterdagar som får sparas, en förkortad löneprocess, avgångsskyldighet vid 69 års ålder och förändringar kring regler under läger.  

Förändringarna i lägerverksamhetens regler är det främst facket som har drivit på. Under 2023 kommer lägerersättningen att höjas med 10 procent, utöver märket. 

Förändringar innebär också större förutsättningar för återhämtning när lägerverksamhet gör intrång på dygnsvilan, ansvarsfull hantering av riskfyllda aktiviteter genom planering och att anställda som åker hem under lägrets gång får en halv lägerersättning istället för en hel.  

– Den här frågan har varit ganska intensiv, det har varit väldigt mycket diskussion och en viktig fråga för facket att hantera, men vi har landat bra tycker jag, säger Sten Lycke. 

Ska göra Svenska kyrkan attraktiv för unga

De nya ingångarna för ungas arbete i Svenska kyrkan kommer i tre delar. Dels en ferielön för unga som går i skolan och arbetar under loven, dels en ny anställningsform som kallas aspirantanställning för den som under ett år vill testa på hur det är att arbeta i församling och dels enhetliga villkor vad gäller den obligatoriska förpraktiken för blivande diakoner, präster, församlingspedagoger och kyrkomusiker. 

– Det handlar om att skapa en bra grogrund för att få unga att intressera sig för att arbeta i Svenska kyrkan, säger Sten Lycke. 

Fakta: Svenska kyrkans avtal 2023

Löneavtal
Gäller två år plus en månad.

Ger 7,708 procents löneökning, 4,408 procent under 2023 och 3,1 procent under 2024.

Särskilda ersättningar, som övertidsersättning, höjs med 4,4 procent och 3,3 procent från och med 1 april 2023 respektive 1 maj 2024.

2023 höjs lägstalönen för anställda organiserade av Kommunal med 1 350 kronor till 23 914 kronor. 2024 höjs lägstalönen till 24 715 kronor.

Fortsatt kan lönerevision ske antingen genom lönesamtal och dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare eller via förhandling mellan de lokala parterna. 

Ökat fokus läggs på överläggningen mellan arbetstagare och arbetsgivare. Löneförhandling med facket är kvar som alternativ om parterna väljer att avstå från att följa processen i sex steg med lönesamtal och lönesättande samtal.

Löneprocessen har kortats

Ferielön införs för ungdomar i grundskola och gymnasieskola, tidigare har ungdomslön och ferielön varit samma sak. Nu tydliggörs skillnaderna mellan feriearbete och reguljärt arbete. 

Lägerersättning
Ökar med 10 procent. Kan halveras för den som övernattar hemma. Innehåller också nya krav på att arbetsgivare under planeringsstadiet av läger ska
beakta arbetsmiljön och undersöka risker för arbetstagare och lägerdeltagare. Det finns även nya skrivningar om dygnsvila i enlighet med EU-rätten.

Avtalet i sin helhet ska gås igenom så att det inte bryter mot EU-direktiv om dygnsvila, under hösten 2023.

Semester
Arbetsgivaren ska på planeringsstadiet beakta bemanning under och efter semesterperioden för att öka möjligheten för anställdas ledighet och återhämtning.

Möjligheten att spara semester minskar från 40 dagar till 30 dagar.

Arbetstagaren ska önska huvudsemester senast den 15 mars.

Bilersättning
Ger 4:30 konor per kilometer i ersättning, istället för 3,40. 

Öppnar för enskilda överenskommelser och lokala kollektivavtal, samt möjlighet för parterna att årligen kan justera ersättningsnivån baserat på bränsleprisutvecklingen.

Kläder
Avtalets bestämmelser omfattar nu alla yrkesgrupper som tjänstgör under gudstjänster och kyrkliga handlingar.

Kläder som arbetsgivaren tillhandahåller ska vara anpassade för både inomhus och utomhusbruk.

Nya anställningsformer
Profilpraktikanställning: för den som genomför förpraktik inför någon av SKUI:s fyra utbildningar, präst, diakon, församlingspedagog eller kyrkomusiker.

Aspirantanställning: Anställningsform som kombinerar anställning och utbildning under högst 11 månader, med syfte att ge kännedom om kyrkan och bidra till rekrytering. I dag motsvaras detta av Ung resurs. 

Källa: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, KyrkA, Vision och Kommunal.