Simon Pirfält har jobbat på kyrkogården i fem år och säger att det upplyftande att höra så mycket positiva tillrop från besökare.
– En fördel när vi inte lagt ut på entreprenad, utan gjort det själva, är att vi vet hur det ska skötas, säger han.
För att hålla nere kostnaderna återanvänder vaktmästarna allt de kan. Och när stenen på den egna kyrkogården tagit slut, har man vänt sig till kommunen och till andra kyrkogårdar.
– Vi är glada att kunna hämta, men man tänker ju också att de hade kunnat använda det själva, säger Håkan Ljungberg.
Guidar gärna andra
Harplinge-Steninge församlings vaktmästare vill gärna sprida vad de lärt sig av 30 år med trial and error och många av grupperna de tar emot är andra kyrkogårdsförvaltningar.
– De brukar vi bjuda på en kopp kaffe, säger Peter Rishede.
Men många besöksgrupperna tär också på krafterna, säger han. Och han är medveten om att de också guidar grupper som kommer på bussresor som företag tar betalt för.
– Det är inget vi tar betalt för, än. Men kanske. De dagarna förra sommaren då det var 180 personer här, blev det inte mycket kyrkogårdsarbete gjort. Men det är viktigt, för vi tycker att vi har något här.
Vad för tips brukar ni ge till kyrkogårdsförvaltningarna?
– Att använda mer perenner. De är problemlösare många gånger. Naturen vill täcka all mark. Så fort det inte är så kommer något som ska täcka. Sätt en marktäckande perenn så blir du av med problemet, säger Håkan Ljungberg.