Marken är en del av prästlönetillgångarna i Växjö stift. Tidigare har kyrkan sålt mark till andra byggprojekt men detta är första gången som Växjö stift involverar sig i att bygga bostadshus, berättar stiftsjägmästare Klas Gustavsson.
- Det är inte så att vi ska bygga själva husen utan vad vi ska göra är att försöka hänga kvar så mycket som möjligt i detaljplansprocessen för att säkerställa att det blir en boendemiljö där man inte bara kan bo, utan där man också kan leva. Se till att det finns grönområden, närhet till skog, att man bygger med gång- och cykelbanor, att det finns tomter för eventuell skolbyggnad och dagis, säger han till Kyrkans Tidning.
Värden som kyrkan vill stå för
Som Ölandsbladet först rapporterat har en ansökan gjorts hos Mörbylånga kommun om att bygga omkring 200 enbostadshus på tomten Algutsrum 6:1, ett område som ligger strax söder om Saxnäs.
- I den bästa av världar är vi med till färdig detaljplan, då kan man styra upp väldigt mycket hur infrastrukturen i området ska se ut och vara säker på att de värden som kyrkan vill stå för när det gäller samhällsbyggnad, säger Klas Gustavsson.
Planeras för ett kyrkoreservat
Det aktuella området som kallas Prästskogen i kyrkans planer sträcker sig från vägen förbi Saxnäs ner till vattnet.
Men allt ska inte bli bostäder, närmast vattnet kommer skogen inte att avverkas utan där planeras det för ett kyrkoreservat.
- Det handlar om att ta ett steg i att bli, inte bara en möjliggörare med mark, utan försöka vara en möjliggörare till bra samhällsutveckling. Vi vill försöka påverka samhällsbyggandet på ett positivt sätt, säger han.
Skisser och dialog med kommunen
Han berättar att det finns en rad parametrar som kyrkan kan påverka i dialog med kommunen, till exempel hur tätt man ska bygga och om det ska finnas utrymme för skola eller handlare.
I skrivande stund finns skisser för de 200 enbostadshusen, men det är inte helt bestämt att det enbart blir villor. Det kan även handla om kedjehus eller radhus. Tillsammans med kommunen kommer kyrkan att se över skisserna för att komma fram till en slutgiltig utformning. Hur lång tid hela processen kommer ta är svårt att säga.
- Om det inte blir mycket överklaganden, samråd och komplicerade markundersökningar kan det kanske gå på tre år. Hittar man till exempel fornminnen som man måste gräva ut så kan det ju ta 5-7 år innan det är igenom. Men vår ambition är att driva på detta så snart som möjligt.
- Sedan kommer vi inte sälja tomt för tomt utan vi kommer sannolikt att sälja området med en färdig detaljplan. Eller sälja det i delar. Det är ett ganska stort område så det skulle kunna vara så att det säljs i olika etapper, säger Klas Gustavsson.