Anders Wejryd: Sågs som en svikare för att jag ställde mig bakom beslutet

Anders Wejryd

Anders Wejryd ändrade inställning till samkönade äktenskap något år innan Svenska kyrkan fattade sitt beslut 2009. Att han själv har fått jobba med sin inställning har varit bra i ekumeniska sammanhang tror han. Foto: Mikael M Johansson

Anders Wejryd tänkte om. Sedan har han rest över hela världen och talat för Svenska kyrkans syn på samkönade äktenskap. I höstas lade han fram ett studiedokument för Kyrkornas världsråd som ska hjälpa kyrkor att tala om sexualitet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq
Anders Wejryd

Anders Wejryd ändrade inställning till samkönade äktenskap något år innan Svenska kyrkan fattade sitt beslut 2009. Att han själv har fått jobba med sin inställning har varit bra i ekumeniska sammanhang tror han. Foto: Mikael M Johansson

Efter att under fjorton år ha ­talat för Svenska kyrkans bejakande syn på samkönade äktenskap, gör sig ärkebiskop emeritus ­Anders Wejryd redo att lämna över facklan. 

– Jag är 74 och ett halvt år och pensionär. Allt har sin tid och jag har snart haft min. Tröttnat har jag inte, men jag tänker att nu är det andra som ska ta vid som är mer trovärdiga, säger han. 

"Det blev bara lättare och lättare"

Än så länge är han dock djupt involverad i arbetet. I höstas presenterades dokumentet Conversations on the pilgrim way, ett guidande och stöttande dokument för kyrkor som vill föra ­­diskussioner om sexualitet, för Kyrkornas världsråds general­församling.

Anders Wejryd blev ordförande i gruppen som har författat dokumentet för åtta år sedan, när arbetet hade strandat på grund av oenigheter. 

 För många finns den här oerhört starka känslan att börjar man prata om det här, kanske det blir värre. 

– Största utmaningen var att några av de som var mest kritiska inte ville fortsätta komma. Vi behövde hålla samtalet på en nivå där vi kunde leva upp till de grundläggande orden i ekumeniken “we intend to stay together”. Men det blev bara lättare och lättare ju längre vi höll på, problemet fanns inte på slutet.

Kyrkornas världsråd har inte ­officiellt ställt sig bakom inne­hållet i Conversations on the pilgrim way, men centralkommittén erkände det som ett studiedokument. Även det beslutet satt långt inne, säger Anders Wejryd.

– För många finns den här oerhört starka känslan att börjar man prata om det här, kanske det blir värre. De tänker att sexualundervisning skulle befordra promiskuitet, fast vi vet att det är precis tvärtom. 

Trots motståndet blev det ändå ett konsensusbeslut i centralkommittén. Det betyder att alla medlemskyrkor säger att även om de inte håller med, kan de leva med beslutet. 

"Hela min ärkebiskopstid var en pågående krishantering i dessa frågor", säger Anders Wejryd. Foto: Mikael M Johansson

Visar på hur man tänkt på olika platser

Studiedokumentet är på över 80 sidor och innehåller historiska tillbakablickar och nutida utblickar på hur olika medlemskyrkor hanterar frågor om sexualitet. 

I dokumentet står: “Det här dokumentet är inte ett uttalande eller en policy från Kyrkornas världsråd. Dess syfte är inte att presentera ett slutgiltlig svar på diskussioner om sexualitet. I stället presenterar det indikationer på hur frågorna har hanterats och kan komma att hanteras i medlemskyrkorna.”

– Vi gräver i både Bibel och ­historia och i hur olika kyrkor har diskuterat den här frågan och visar på vad man har tyckt på olika platser. Jag tror att med det här materialet kanske man kan få lite respekt för dem som tycker “fel” också, säger Anders Wejryd. 

– Titeln Conversations on the pilgrim way betyder inte bara att vi går tillsammans för att vi har förpliktat oss till det, men också att vi nu pratar med varandra och upptäcker att vi tänker olika, men ändå är vi på väg mot samma mål, mot evigheten hos Gud. 

Sågs som en "svikare"

I Svenska kyrkan har samkönade par vigts sedan 2009. Anders Wejryd säger att han sågs som en “svikare” när han ställde sig bakom beslutet. Den ståndpunkten hade han inte gått ut med när han valdes till ärkebiskop tre år tidigare. 

– Jag tillhörde dem som tänkte att staten kunde bestämma om någon sorts partnerskap där äktenskap var en underavdelning. 

– Men det var omöjligt att sälja in. Jag insåg ju också att det var diskriminerande, för diskriminering är när någon inte har rätt att ta del av något som andra har rätt till. På så sätt var det ju diskriminerande mot homosexuella att inte få gifta sig.  

Något år innan beslutet togs i Svenska kyrkan ändrade sig ­Anders Wejryd. 

Anders Wejryd

Bild från när Anders Wejryd installerades som ärkebiskop 2006. Foto: Richard Holmberg

–  Jag kom fram till att det står så pass lite om äktenskap i Bibeln - mest står det om månggifte - så vi måste lägga upp det här på ett sätt som bygger på respekt och inte lägger hinder i vägen för människor som söker Gud. 

En resa som började när vänner kom ut

Resan mot att ändra sig pågick länge. Det började med att gamla vänner kom ut. Att vara chef för Ersta diakoni på 1980 och 90-talet, mitt under ­brinnande aids-epidemi, blev också en ögonöppnare. 

– Jag har bytt inställning. Att jag har fått jobba med det här var nog väldigt bra förutsättning för arbetet med Conversations on the pilgrim way, säger Anders Wejryd. 

Grunden för dokumentet var långa samtal mellan medlemmarna i gruppen, medlemmar som förblir anonyma. 

Vi måste lägga upp det här på ett sätt som bygger på respekt och inte lägger hinder i vägen för människor som söker Gud.

– Det var meningen att man skulle få folk som kom från olika traditioner, med olika åsikter, att tryggt kunna jobba med det här. 

I gruppen har de hållit bibelstudier för varandra om utmanande ställen i Bibeln. De har också berättat om sina erfarenheter, både positiva och negativa. 

– Att vi såg att vi alla tog Bibeln på allvar och att dela personliga vittnesbörd, gjorde att vän­skapen och respekten för varandra, solidariteten med gruppen, växte.

Går att skiljas som vänner även om man tycker olika

Sedan 2009 har det blivit många resor runt om i världen där sexualitet och samkönade äktenskap har varit centrala frågor. Där har Anders Wejryd mött många som har ändrat inställning. Det bästa tillvägagångssättet för att nå fram till folk säger han har varit att på ett trovärdigt sätt visa att Svenska kyrkan jobbade ordentligt med frågan. 

Anders Wejryd

Studiedokumentet är på över 80 sidor och innehåller historiska tillbakablickar och nutida utblickar på hur olika medlemskyrkor hanterar frågor om sexualitet. Foto: Mikael M Johansson

– Det här var inte bara att vi skulle fukta fingret och se till att vi inte fick så många utträden. Det var utifrån kärleksbudet och utifrån vårt ansvar för att ingen människa som verkligen sök­er Gud ska stängas ute från Guds gemenskap eller församlings­gemenskapen. 

Men några av Anders Wejryds starkaste upplevelser handlar om att det går att skiljas som vänner, även om man tycker olika. 

– Hela min ärkebiskopstid var en pågående krishantering i dessa frågor, säger Anders Wejryd och nämner särskilt brytningen med Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien. 

– Dokumentet stryker under att kyrkor alltid är oense, även inbördes, och att man måste kunna leva med det. Man kan ändå vara på väg fastän man inte tvingar varandra.

Fakta: Conversations on the pilgrim way

Har underrubriken Inbjudan att resa tillsammans kring frågor om sexualitet.

Dokumentet har skapats på efterfrågan av medlemskyrkor.

Kyrkornas världsråd vill med dokumentet skapa en trygg plats för att diskutera frågor som är känsliga för många kyrkor.

Grunden för dokumentet är en metod där moralfrågor vrids och vänds på utifrån fyra aspekter: skriften, traditionen, förnuftet och erfarenheten.