Här firas öppna gudstjänster trots fortsatta restriktioner

Kungälv-Ytterby församling har utökat antalet gudstjänster. I söndags var den extrainsatta familjemässan i Kastalakyrkan fullsatt. I den efterföljande högmässan deltog 25 personer. Foto: Nora Lorek

Regeringen flaggar för fortsatta corona-restriktioner. Kungälv-Ytterby församling är redan beredd. Öppna gudstjänster har firats under hela pandemin. För att besökarna ska få rum utökas antalet gudstjänster i höst.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kungälv-Ytterby församling har utökat antalet gudstjänster. I söndags var den extrainsatta familjemässan i Kastalakyrkan fullsatt. I den efterföljande högmässan deltog 25 personer. Foto: Nora Lorek

Många hade väntat sig att regeringen skulle tillåta fler än 50 kyrko-besökare från om med den första oktober. I stället kom beskedet att restriktionerna ligger fast. Om smittspridningen fortsätter öka kan till och med nya restriktioner införas.

Beslutet om att välkomna fler än 50 personer till evenemang med sittande publik är uppskjutet, bekräftade justitiedepartementets pressavdelning i ett meddelande till Kyrkans Tidning i fredagen den 25 september.

Kungälv-Ytterby församling har redan anpassat sig till en verklighet med en pandemi som inte verkar släppa taget. När många församlingar i våras valde att övergå till enbart digitalt gudstjänster fortsatte Kungälv-Ytterby håller öppet.

– Vi är inte ensamma i den bedömningen. Tittar jag på många av våra grannförsamlingar så har flertalet haft öppet. Vi har inte sett anledning till varför vi skulle stänga. Så vitt jag uppfattar Sveriges strategi så är den att hålla så mycket öppet som det går, men med de restriktioner som behövs, säger kyrkoherde Mikael Isacson.

Under våren märkes det att många på eget initiativ höll sig hemma. Men under sommaren började fler och fler besökare komma tillbaka. Därför har församlingen nu beslutat att dubbla antalet söndagsgudstjänster i två av sina fyra kyrkor.

– Det känns hårt att säga att ”nej, det är fullt” till någon som kommer när det redan är 50 personer i kyrkan. Då har det rimliga varit att dubbla.

I Ytterby kyrka firas nu två söndagsgudstjänster i stället för en på förmiddagen. I Kastalakyrkan firas familjemässa klockan 10 och högmässa klockan 11.30. Dessutom filmas gudstjänsterna och sänds på webben eller Facebook.

Gudstjänsterna i Kungälv-Ytterby församling sänds även på webben eller Facebook. Foto: Nora Lorek

– Jag har bara fått positiva reaktioner på detta. Både av dem som haft möjlighet att komma till kyrkan och av dem som följt den via datorn. Jag tror att det är viktigt att kunna behålla den rytm som man är van vid.

– Min bild är att man håller sig hemma när man är sjuk. Inte minst när man talar om en familjemässa som är riktad mot barnfamiljer, så är min bild att om ett av barnen är sjukt stannar hela familjen hemma.

För äldre eller personer som av annan orsak inte vill eller kan vara med i kyrkan har församlingen även erbjudit gudstjänster med enbart ett fåtal närvarande.

– Vi har varit i människors trädgårdar, på kyrkogården eller med fyra–fem personer i en kyrka som rymmer omkring 400 personer. Det tror jag har betytt mycket.

– Vi har också en fast gudstjänst i veckan som är utomhus. Då är det inte svårt att hålla avstånd och jag tycker att det har fallit väl ut.

Ni får jobba en del extra, hur fungerar det för personalen?

– Ja, det är klart att vi får planera så att vi inte sluter ut våra musiker, präster och vaktmästare. Men de flesta tycker det är roligt att tjänstgöra i en församling där människor vill fira gudstjänst.

Församlingen har även valt att så långt som det varit möjligt fortsätta med sin övriga verksamhet. Den öppna förskolan har varit mycket utomhus och träffar som vanligtvis hållits inomhus har till exempel blivit promenadgrupper.

Fakta: Coronarestriktioner

Regeringen införde mars via ordningslagen förbud mot allmänna sammankomster som samlar fler än 50 deltagare.

I augusti föreslog regeringen undantag för arrangemang för sittande publik, från den 1 oktober. Folkhälsomyndigheten har föreslagit 500 som ny gräns.

I förra veckan meddelade regeringen att restriktionerna ligger fast, på grund av ökad smittspridning.