Här startar en ny kyrkomusikerutbildning

kantor

Den nya kantorsutbildningen startar i höst och söktrycket är redan stort. Stiftsmusiker Mats Stenlund är glad. Foto: Mikael M Johansson, Leif Eiman/Uppsala stift

Bristen på kyrkomusiker är stor. Nu blir det möjligt att läsa till kantor i ytterligare en större stad.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
kantor

Den nya kantorsutbildningen startar i höst och söktrycket är redan stort. Stiftsmusiker Mats Stenlund är glad. Foto: Mikael M Johansson, Leif Eiman/Uppsala stift

När Marie Cederschiöld högskola i Stockholm tvingades att lägga ner sin kyrkomusikerutbildning uppstod ett tomrum i Mälardalsregionen. 

Det menar Mats Stenlund, stiftsmusiker i Uppsala, som är en av initiativtagarna bakom en ny utbildningssatsning i Uppsala. 

Mellansel utbildar i Uppsala 

Från och med i höst kommer det bli möjligt att studera på en kyrkomusikerutbildning på C-nivå i staden. 

- Det utbildas för få kyrkomusiker, och det behövs en utbildning i den här regionen, säger han.

Utbildningen ges av Mellansels folkhögskola. Den ligger några mil norr om Örnsköldsvik, i Ångermanland. Härnösands stift och Evangeliska fosterlands-stiftelsen är huvudmän för skolan. 

Mellansels folkhögskola erbjuder redan i dag utbildning på distans. Det har dock visat sig att det också finns ett behov av distansutbildningar med bas i Mälardalen.

Många sökande 

- Det finns stor efterfrågan att få läsa distansutbildning här, säger Mats Stenlund.

Trots att utbildningen är helt ny så har redan ett 20-tal personer sökt den. Enligt Mats Stenlund kommer de flesta sökanden från närområdet. 

- Det är människor som velat utbilda sig, men som nu först ser att möjligheten har uppstått. Det gäller exempelvis yngre människor, säger han. 

Ekumeniskt projekt 

Bland de sökande finns också personer som redan arbetar som kyrkomusiker, men som nu vill gå en formell utbildning. Dessutom ser musiker och pedagoger som inte arbetar i kyrkan utbildningen som en väg in. 

Tanken är att i framtiden ta in åtta personer varje år, men denna första antagning tar man in något fler. Utbildning i klaverspel, sång och dirigering kommer att ske på plats i Samariterhemmets lokaler i Uppsala två dagar varannan vecka. I övrigt är undervisningen digital, på distans.  

Katolska församlingen i Uppsala står också bakom utbildningen. 

- Både Samariterhemmet och katolska kyrkan har varit väldigt generösa och ser detta som ett ömsesidigt viktigt arbete, både på musikalisk och ekumenisk nivå, säger Mats Stenlund.

Fakta: Kyrkomusikerutbildning

Kyrkomusikerexamen på C-nivå. Två år på folkhögskola eller på musikhögskola, 120 högskolepoäng. Krävs för tjänst som kantor.

Kyrkomusikerexamen på B-nivå. Tre år på musikhögskola, kandidatutbildning, 180 högskolepoäng. Krävs för tjänst som organist.

Kyrkomusikerexamen på A-nivå. Ytterligare två år på musikhögskola efter kandidatexamen, masterutbildning, 120 högskolepoäng. Krävs för tjänst som försteorganist.

I utbildningen ingår en 20-veckors pastoralteologisk utbildning på Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Bara den som har en kyrkomusikerexamen på A-, B- eller C-nivå kan anställas på en befattning som kyrkomusiker, enligt kyrkoordningen.