Kyrkan på Muskelrock: "Våga vara kyrka på olika sätt"

Prästen Lina Berglund gillar metal. Hon tycker det är självklart att Svenska kyrkan ska vara med när det är hårdrocksfestival. Foto: Mikael Johansson

Läder, distade gitarrer och handarbete. 
I den lilla småländska byn Blädinge är festivalen Muskelrock årets händelse. Och kyrkan är med, på oväntade sätt.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Musik

Prästen Lina Berglund gillar metal. Hon tycker det är självklart att Svenska kyrkan ska vara med när det är hårdrocksfestival. Foto: Mikael Johansson

Men de som samlas i det vita partytält som är uppställt på grusplanen framför församlingshemmet ser inte ut som barnen i Bullerbyn. Kläderna går i olika nyanser av svart, och tatueringarna är många. Killar och tjejer har tröjor med namn som Candlemass, Euronymous och Häxan, men även med äldre band som AC/DC och Rainbow. Den som inte klär sig i t-shirt har läderkläder.

Svenska S.O.R.M är ett av många 1980-talsinspirerade band som uppträder på Muskelrock, en festival som hålls varje år på Tyrolen utanför Alvesta. Foto: Mikael Johansson

- Är det någon som vill ha mer kaffe?

En vänlig äldre dam går runt bland borden och erbjuder frukostgästerna påtår. Hon är en av de omkring 25 ideella som ställer upp och ordnar frukost varje morgon under den fyra dagar långa festivalen Muskelrock i Blädinge. Nästan alla ideella är över 70 år och kommer här från landet utanför Alvesta. Man skulle kunna tro att det skulle skava när pensionärer möter hårdrockare, istället uppstår något som mer liknar vänskap.

Alla festivaldeltagare är välkomna att köpa frukost i församlingshemmet i Blädinge. 25 ideella gör den insatsen möjlig. Här är det Inger Isaksson, Lena Ahlin och Inger Lindström som packar frukostpåsar. Foto: Mikael Johansson

Tacksamhet för kyrkans insats

En av frukostgästerna är Emy Grankvist, som varit varje år på festivalen sedan 2014. Hon kallar det Sverige bästa festival, för att stämningen är så speciell och gemytlig.

- Det är jättebra att kyrkan är med. Jag har själv gått ur kyrkan, jag tror inte på religion, men det är genuint magiska människor jag möter här i kyrkan, de är fina och öppensinnade, säger hon.

Vid ett bord intill gräver treåringen Hedvig nyfiket i frukostpåsen. Föräldrarna Sofia Nilsson och Daniel Askenvik har precis köpt frukost. De hade ett missöde på väg till festivalen, och fick byta husvagnen mot ett lånat tält, men verkar ändå glada. De är tacksamma för kyrkans insats.

Det är andra gången som treåringen Hedvig får följa med föräldrarna Daniel Askenvik och Sofia Nilsson till Muskelrock. De är tacksamma för möjligheten att äta frukost vid församlingshemmet. Foto: Mikael Johansson

- Det är superbra att kyrkan är öppen. Och det känns som att hela byn är med och stöttar festivalen, säger Sofia.

Bland borden rör sig också diakonen Yvonne Andersson. Hon berättar att hon stöttar ideella och att hon hjälper människor att hitta rätt.

- Nästan varje dag blir det något samtal med festivaldeltagare. Det kan handla om att livet känns svårt, eller att man vill hitta till sin kyrka här i Sverige.

Tror du att er insats påverkar människors bild av kyrkan?

- Ja, jag tror det är positivt att vi visar att kyrkan är till för alla människor. Jag tror också att det kan skapa kontakter för framtiden, då vi försöker berätta vad som kan finnas för dem i deras hemförsamlingar, säger hon.

En höjdpunkt är festivalens välgörenhetsauktionen, där intäkterna går till ett brunnsprojekt i Tanzania. Ideella i kyrkan skapar handarbeten som skänks till auktionen. I år gav handarbetena nästan 10 000 kronor till brunnsprojektet. Foto: Mikael Johansson

Försäljning av "hårdrocksanpassade" bonader

Inne i församlingshemmet pågår arbetet med frukosten för fullt. Där finns också bonader och annat handarbete som kommer att säljas på lördagens välgörenhetsauktion. Men budskapen på broderierna liknar inget annat, här samsas blommor och allmogemotiv med dödskallar och bandnamn. 

Det är församlingens torsdagsgrupp som inför festivalen modifierat gamla bonader för att göra dem mer hårdrocksanpassade.

- Det är roligt att hålla på med det, det känns meningsfullt för man vet att pengarna går till något bra, säger Inger Isaksson.

Under våren samlas man på torsdagar i Blädinge för att handarbeta. Då får gamla bonader en touch av hårdrock. Foto: Mikael Johansson

Hon och hennes vänner berättar att de googlar för att hitta inspiration.

- Vi är inte så duktiga på de här banden, säger Inger Lindström.

- Men man kan ju lära sig, säger Monica Andersson.

- Ja, och vi brukar gå ut på nätet för att hitta dödskallar och spindlar och sånt, säger Lena Ahlin.

 

Lena Ahlin tycker om Muskelrock, det ger energi till lilla Blädinge. Foto: Mikael Johansson

Förra året var de med under auktionen och de gläds åt försäljningen.

- Det var en kille som sa att denna bonad ska gå till Manchester. Jag förstår inte hur han kunde betala 500 kronor för den, men det gjorde han, säger Lena Ahlin.

Kyrkorådets ordförande Kjell Magnusson tar på sig en stickad tröja där det står Muskelrock. Detta är en av församlingen Vislanda-Blädinges största satsningar under året.

- Det finns inga avvikande meningar hos oss, utan Muskelrock är något som man ser positivt på i Blädinge. Det här verkligen energi till församlingen, säger han.

Eny Grankvist är i själen punkare, men älskar ändå Muskelrock för dess atmosfär. Det är en festival i liten skala, där gemenskapen är central. Foto: Mikael Johansson

Muskelrock har blivit en tradition i Blädinge

Kyrkoherden Linda Berglund tar sedan med oss med till själva festivalen, som hålls på Tyrolen. Det är en festplats där tiden verkar ha stannat någon gång på 1960-talet. Här finns dansbana och korvstånd, och tidstypiska folkliga målningar som bland andra föreställer Lennart Hyland, Elvis och en och annan lättklädd dam.

Linda känner sig hemma bland hårdrockarna, som håller på att ladda upp inför kvällens konserter. Hon tycker det är här som kyrkan ska vara.

- Vi måste våga vara kyrka på olika sätt, det är något som vi vinner på i längden. Vi står inte och slår Bibeln i huvudet på folk, utan vi finns här och om någon vill prata så går det bra, säger hon.

Vem är starkast? En Volvo-traktor eller hårdrockare? I år avgick hårdrockarna med segern när det var dags för dragkamp. Foto: Mikael Johansson

Hårdrocksgudstjänst i kyrkan

Men en del kanske tycker att kyrkans budskap och det som en del band står för inte går ihop?

- Jag tycker att det är ett förlegat sätt att tänka, men jag vet ju att det förekommer. Jag har en kompis som är präst som säger att detta aldrig fungerat i hennes församling. Men symbolerna är mest en gimmick. Jag tänker på Alice Cooper, som många sa var en djävulsdyrkare, men få är så kristna som han, säger hon.

På festivalområdet stöter vi på Jacob Hector, som driver Tyrolen. Han är glad över samarbetet med Svenska kyrkan, och säger att det betyder mycket för festivaldeltagarna att de som vill kan köpa frukost och duscha i församlingshemmet. Och han ser fram emot söndagens hårdrocksgudstjänst, som han varit en av initiativtagarna till. 

Frukosten vid församlingshemmet ger en möjlighet till återhämtning och vila. Foto: Mikael Johansson

Hon berättar att Svenska kyrkan varit involverad i Muskelrock sedan 2011, och hon är mycket tacksam mot sin föregångare Anders Lindow som var den som tog initiativ till satsningen.

- Att vi erbjuder frukost och en varm dusch kan betyda oerhört mycket, liksom ett vänligt ord och en klapp på axeln, säger hon.

Under söndagens gudstjänst spelade italienska Dark Quarterer i Blädinge kyrka. De var övertygade om att något liknande inte skulle kunna ske i Italien. Foto: Johanna Brandi

- Musikgudstjänsten brukar bli en sådan där magisk upplevelse, säger han.

Han står med det några äldre italienska herrar som är medlemmar i metalbandet Dark Quarterer. De ska spela under musikgudstjänsten, något som de fortfarande verkar något chockade över.

- Det är väldigt trevligt och väldigt konstigt. Det skulle aldrig hända i Italien, säger Paolo "Nipa" Ninci.

- Vi trodde aldrig att något sådant skulle hända oss, det är väldigt känslomässigt för oss att få spela i kyrkan, att vi släpps in här, säger Gianni Nepi .

Många besökare kommer troget tillbaka till Muskelrock år efter år. Det är något med stämningen säger de. Foto: Mikael Johansson

Fakta: Festivalen Muskelrock

År 2009 hade festivalen Muskelrock premiär, med fokus på hårdrock som har rötterna i 1970- och 1980-talet. Det är en förhållandevis liten festival med omkring 1 400 besökare, men publiken är trogen och internationell. Hit kommer människor från omkring 30 länder, till exempel från Tyskland, Brasilien och Kina.

Bakom festivalen står föreningen Tyrolens vänner. 

Glada hårdrockare firar segern i dragkampen. Foto: Mikael Johansson