100 000 kronor i vite om inte bristerna åtgärdas

Arbetsmiljöverket förelägger att arbetsgivaren vid stiftskansliet i Härnösand måste åtgärda bristerna i arbetsmiljön. Foto: Lena Nilsson

Om inte arbetsgivaren vid stiftskansliet i Härnösand åtgärdar bristerna i arbetsmiljön, kommer ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Om bristerna kvarstår måste arbetsgivaren betala ett vite på 100 000 kronor.

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Arbetsmiljöverket förelägger att arbetsgivaren vid stiftskansliet i Härnösand måste åtgärda bristerna i arbetsmiljön. Foto: Lena Nilsson

Uppdateras

I beslutet skriver Arbetsmiljöverket att myndigheten ser positivt på att arbetsgivaren påbörjat åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

"Det är Arbetsmiljöverkets bedömning att de nämnda bristerna kan leda till ohälsa för de kategorier som omfattas av beslutet. Mot den bakgrunden och för att undvika onödig fördröjning anser Arbetsmiljöverket att det finns skäl att förelägga er att vidta åtgärder. Föreläggandet bör förenas med ett vite som kan bestämmas till skäligt belopp 100 000 kronor."

Myndigheten skriver att en utvärdering av stiftsorganisationen, som ändrades 2018, gjordes i våras. Arbetsgivaren har framfört att den är medveten om att biskopsrollen blivit svårare i den nya organisationen.

Arbetsmiljöverket har tagit del av utvärderingen och konstaterar att många av de synpunkter, som skyddsombuden fått från arbetstagarna, också finns i kommentarerna i utvärderingen. Exempelvis nämns otydligheten i den nya organisationen vad gäller ledarskapet; "vem som gör vad, otillräckliga kunskaper om och bristande respekt för varandras uppdrag, roller och ansvar. Detta gäller såväl biskopen som stiftsdirektorn och enhetscheferna", skriver Arbetsmiljöverket som också tar upp brister i samarbetet i ledningsgruppen där konflikten mellan stiftsdirektorn och biskopen särskilt lyfts fram.

"Det finns även kommentarer när det gäller biskopens roll, att det finns ett behov av att stärka funktionen och involvera den och att öka kunskapen om och förståelsen för att det finns såväl ett internt uppdrag på kansliet som ett externt utåt i stiftet. Att vi i vår underrättelse valt att inte närmare gå in på frågor som rör uppfattningen om kyrkoordningens betydelse, på vilket sätt biskopen hindras från att utföra sina arbetsuppgifter utifrån kyrkoordningen och vilka arbetsuppgifter det handlar om beror på att vi valt att fokusera på de övergripande organisatoriska och sociala delarna i arbetsmiljön" , skriver Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren har fått ge synpunkter på vad myndigheten tidigare skrivit men arbetsgivaren konstateras sakna "tydliga exempel på situationer eller mer konkreta beskrivningar av tillstånd, som ni menar skulle underlätta förståelsen och kunna bidra till lösningar av de arbetsmiljöproblem som finns i er organisation", enligt Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren uppmanas återkomma till Arbetsmiljöverket när bristerna i arbetsmiljön åtgärdats. Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten i Härnösand. 

Kajsa Åslin, pressekreterare vid stiftskansliet, säger till Kyrkans Tidning:

– Arbetsmiljöverkets beslut ligger helt i linje med deras tidigare underrättelse. Punkten om undersökningen har vi redan hunnit genomföra. Nu blir det till att börja nya året med att göra riskbedömningen och handlingsplanen. Det har också börjat skissas på en tidsplan för det jobbet.