Hässleholms kyrkor delar ut svinnsmarta matkassar till stadens utsatta

74 familjer får matkassar. Diakon Jenny Magnusson är drivande i projektet. Foto: Maria Svenson

I Hässleholms församling har man förenat hållbarhetstänk och diakoni i ett matkasseprojekt. Varje månad delar man ut matkassar med butikers svinnvaror till ekonomiskt utsatta.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Lunds stift

74 familjer får matkassar. Diakon Jenny Magnusson är drivande i projektet. Foto: Maria Svenson

En dag i månaden förvandlas den stora församlingssalen i Hässleholms församling i Lunds stift till ett stort skafferi med mat som skänks från butiker och grossister i närområdet. Varorna är sådant som fortfarande är ätbart, men som butikerna av olika skäl inte längre kan sälja.

– Vi får in kopiöst mycket mat. Vi behöver vara 20–25 ideella för att få ihop det, säger Jenny Magnusson, diakon i Hässleholms församling och drivande i projektet.

Allting görs på en dag och det har inte funnits några problem med att få ihop folk som vill sortera, packa och dela ut.

– Det är en sån grej som är så tydlig. Varje gång går vi ut via våra social medier och säger att man gärna får hjälpa till om man har en stund över. Vissa kommer alltid, men det kommer också folk varenda gång som vi inte känner igen, berättar Jenny Magnusson.

Projektet föddes ur en idé om att göra något åt det matsvinn som butiker producerar. Det började som en engångsföreteelse vid jul för ett par år sen, men nu har det utvecklats till ett stort ekumeniskt samarbete. Flera andra kristna samfund i Hässleholm är med i projektet.

Matkassarna är populära och i år är det 74 familjer som får en kasse varje månad. För att kunna hantera intresset har man anammat en metod från Smyrnakyrkan i Göteborg. Den som har behov av matkasse intervjuas och skrivs sedan in och får ta del av hjälpen under ett år.

Jenny Magnusson berättar att projektet, utöver att hjälpa behövande och minska matsvinnet, också har blivit en plattform för att hitta ideella som vill hjälpa till i fler verksamheter. Trots att matkassarna tar mycket energi säger Jenny Magnusson:

– Det är bara win-win och jag hoppas att det sprider sig till fler församlingar för det är ett så ­positivt projekt.