Jan-Eric Berger om arbetet och utmaningarna som förtroendevald

Jan-Eric Berger

Foto: 

Jan-Eric Berger är sekreterare i kyrkorådet för Norrala–Trönö församling i Hälsingland, Uppsala stift.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Jan-Eric Berger

Foto: 

Hur gör du för att få gehör för de frågor som du brinner för i kyrkorådet?

– I vårt kyrkoråd så har vi ingen politik – vi går fram i kyrkovalet med en gemensam lista – så det fungerar väldigt bra. Man lägger fram sin sak, och så lyssnar man på de andra. Om man har en idé så ska den vara väl förankrad i bygden. Jag försöker själv att lyssna in folk, jag pratar med dem i affären och på andra platser och hör vad folk tycker om kyrkan och vad vi ska satsa på.

– Det har gett fina resultat. Vi samarbetar väldigt mycket med de lokala idrottsföreningarna, vilket lett till att vi fått in fler konfirmander.

Vad gör dig stolt över att du varit med och bidragit till som förtroendevald?

– Vi är ganska unika i vårt län med att ha solenergi vid en av kyrkorna. Det var vi helt eniga om i kyrkorådet att installera, så det var inte bara jag utan många andra som stod bakom, även personalen. Nu ska vi förmodligen installera det vid en annan kyrka också, men vi möter lite motstånd från myndigheterna.

När går du hem glad från kyrkorådet?

– Nästan alltid, den gångna veckan har vi haft arbetsutskott och kyrkoråd, och jag går med glädje dit.

Går du någon gång hem besviken eller upprörd?

– Det har nog nästan aldrig hänt. Jag har också varit engagerad i kommunpolitiken och det är väldigt stor skillnad, det uppstår mycket sällan heta diskussioner i kyrkorådet som det kan göra i en kommunal nämnd. Så länge ärendena är väl förberedda så fungerar allt bra.

Vilka är era utmaningar?

– Vi har egentligen för många fastigheter. Och så skulle vi önska att det kom mer folk på gudstjänsterna. Vi är en jordbruksbygd, och de äldre som gått troget i kyrkan dör ut. När det kommer yngre och tar över jordbruken så är det inte alltid som de har samma känsla för kyrkan och för bygden.

– Vi tycker inte heller om sammanslagningar. Det har varit tal om storpastorat, men det är viktigt att vi får vara bygdens kyrka. Vi är ett enigt kyrkoråd som är emot det. Och vi har en relativt god ekonomi så att vi klarar oss.

Fakta: Jan-Eric Berger

Ålder: 82 år

Bor: Trönö i Hälsingland

Familj: Änkling, som har två söner och tre barnbarn

Uppdrag: Sekreterare i kyrkorådet, kyrkofullmäktige, arbetsutskottet och vice ordförande i stiftsfullmäktige. Har varit rektor, arbetar fort­farande deltid som lärare på en folkhögskolekurs.

Senast lästa bok: ­Hälsingerunor

Intressen: Att läsa och att skriva. Och att motionera.

Har du gjort något misstag i kyrkan?

”Jag råkade alldeles nyss sätta i gång brandlarmet i kyrkan. Vi har hjälpsändningar till Ukraina, så jag kom hit för att förbereda en sådan. När jag mikrade en bulle började det ryka och brandlarmet gick. Vi har ett väldigt känsligt brandlarm.”