Hela kyrkans krisgrupp går till nya arbetsgivare

De tre anställda som arbetar med Svenska kyrkans krisberedskap på kyrkokansliet går till nya jobb. Foto: Marcus Gustafsson

Två krisberedskapssam­ordnare och en säkerhetschef lämnar Svenska kyrkans nationella kris­samordning,
Erika Brundin, biträdande generalsekreterare, beklagar den förlorade kompetensen men tror inte att beredskapen ska påverkas.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

De tre anställda som arbetar med Svenska kyrkans krisberedskap på kyrkokansliet går till nya jobb. Foto: Marcus Gustafsson

– Ja, jag är på väg att sluta ­sista ­augusti och mina kollegor två veckor senare, bekräftar Stig ­Husin, krisberedskapssamordnare på kyrkokansliet.
Att alla tre slutar just nu finns det enligt både Stig Husin och ­säkerhetschef Håkan Nilsson ­flera skäl till.

Det finns synpunkter från gruppen på var i organisationen som krisberedskapen ska vara och hur den har prioriterats. Detta har uttryckts i ett brev till krissamordnarna i stiften.  Men ­Håkan Nilsson vill betona att det inte bara handlar om en missnöjesyttring att byta jobb och att det inte finns någon konflikt.

– Många myndigheter och andra aktörer headhuntar till krisberedskap just nu och vi har fått fina erbjudanden, säger Håkan Nilsson.

Erika Brundin är utvecklingschef på kyrkokansliet och Svenska kyrkans biträdande general­sekreterare:

–Det är klart att det är ett resurs- och kompetenstapp, men jag tror på goda förutsättningar  för krissamordningen på lång sikt. Krissamordningen innefattar ju också hela Svenska kyrkan, det är inte endast tre resurser på kyrkokansliet. Vi har en bra grund, bland annat utarbetad av den här gruppen, som vi kan använda för att jobba framåt, säger hon. 

Fråga kring mandat

Vad gäller synpunkterna säger Stig Husin att han och hans arbetsgivare inte har samma syn på vilka mandat en krisberedskapssamordnare ska ha.

– Detsamma gäller hela gruppen. Mina möjligheter att fatta egna beslut är för små jämfört med vad rollen kräver och konsekvensen blir långsamma beslutsprocesser. Beredskapsfrågor hamnar i bakvattnet, säger Stig Husin.

– Jag ställer mig också bakom den beskrivningen. Vi hade önskat mer prio i de här frågorna. Men vi är långt ifrån ledningen och det är svårt att bereda frågor, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef.

– Jag har full respekt för vad var och en upplever, men Svenska kyrkan är inte en linjeorganisation utan har en annan kultur och struktur. Man måste arbeta med den och i den och det har det här teamet gjort. Men beslutsprocesser ser annorlunda ut än i en linjeorganisation, säger Erika Brundin och fortsätter:

– Min bild är att det är tydligt hur mandaten ser ut, vilket ansvar som kyrkostyrelsen och kyrkokansliet har. Det är också tydligt vilket som är vårt uppdrag och ansvar, vad som är gjort och planering för vad som behöver göras.

– Svenska kyrkan har en otroligt viktig roll i beredskapssystemet. Det är viktigare än många tror. Man talar ju nu om risken för ett väpnat angrepp, här kan Svenska kyrkan bidra till en samlad motståndskraft och ett starkt totalförsvar avsett att verka krigsavhållande. Skulle kriget ändå komma till oss ska Svenska kyrkan vara beredd att bidra med sina lagstyrda uppgifter inom begravning och kulturmiljö men också med andlig vård och stöd till behövande, säger Stig Husin. 

Nytt projekt ska stärka

Erika Brundin berättar att kyrkostyrelsen har tillsatt ett projekt för att stärka Svenska kyrkans förmåga i civilförsvaret.
I brevet till stiften från krissamordningsgruppen uttrycks en oro för det projekt som kyrko­styrelsen har tillsatt: ”Takten som kyrkan valt för detta arbete och de avgränsningar som gjorts i det pågående projektet begränsar kyrkans arbete som därför riskerar att inte följa totalförsvarsbeslutet.”

– Jag vet inte riktigt vilka avgränsningar eller tidsplaner de synpunkterna kan tänkas avse, så det kan jag tyvärr inte kommentera, säger Erika Brundin.

– Svenska kyrkans roll i totalförsvaret är några utpekade lagstadgade ansvarsområden som huvudmannaskapet för begravningar och den kyrkoantikvariska delen. Men vi är ju framför allt en kristen kyrka som ska arbeta för ett hållbart samhälle och ge livsmod till människor. Inom några områden behöver vi stärka vår förmåga, inom andra finns mycket redan. Vissa saker behöver vi regelbundet öva på, säger Erika Brundin.

Enligt Brundin ska nyrekrytering starta så småningom. Just nu kan hon inte svara på om det blir någon förändring i organisationen.

– Det är för tidigt att säga, det är bara ungefär två veckor sedan gruppen sa upp sig. Det är klart att vi ska ta till oss de synpunkter som har kommit in.