Den 7 oktober samlades Nacka församling, muslimska föreningen och katolska kyrkan – vilka utgör projektet Guds hus i Fisksätra – tillsammans med Interreligiösa rådet i Stockholm (Iris) för en fredsmanifestation för heliga skrifter. Bakgrunden är koranbränningarna som har skett i Sverige under sommaren.
Det var 70 personer som deltog i manifestationen och det stod en bokhylla med olika heliga skrifter intill folkmassan.
Protest mot koranbränningarna
Carl Dahlbäck, kyrkoherde i Nacka församling och ordförande i Iris:
– Underförstått protesterar vi mot koranbränningar och visar hur illa de påverkar människor.
Manifestationen drog igång klockan två på lördagen och var en del av Guds hus kulturfestival som hålls under dagen. På plats kunde deltagarna läsa högt ur olika heliga skrifter, som Carl Dahlbäck hoppades att de skulle ta med sig.
– Vi hoppas flera viftar med sina heliga skrifter, sa han före lördagen.
Insamlingen till Guds Hus tar tid
Kyrkans Tidning har tidigare rapporterat om att en religionsdialogprojekt i Fisksätra inleddes mellan muslimska föreningen, katolska kyrkan och Svenska kyrkan 2003. Då föddes tanken om att bygga Guds hus.
Sedan 2015 pågår en insamling till byggnadsprojektet. Men vägen är lång – drygt 60 miljoner kronor krävs för att kunna bygga den fysiska byggnaden. Enligt den detaljplan som finns och som kommunen har godkänt ska Fisksätra kyrka förbindas med en nybyggd moské. Ett inglasat torg, Fredens torg, ska byggas mellan dem.
Hoppas på statligt stöd
Förhoppningen är nu att staten går in med en fjärdedel av kostnaden, och kommunen med ytterligare en fjärdedel. Resten planeras finansieras av sociala företag och privatpersoner. Både företag och privatpersoner har bidragit till viss del men ännu är Guds hus långt från målet.
Arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson besökte kyrkan i Fisksätra och nuvarande moskén i början av hösten – som i dagsläget ligger i en lägenhet om 64 kvadratmeter – för att prata om byggplanerna. Vad det besöket kommer resultera i vet inte Carl Dahlbäck.
– Vi vet att det kan uppfattas som kontroversiellt, men Guds hus finansierar inte imamer eller präster, utan en dialog.