– Som kyrka är vi ganska nya på den här typen av upphandlingar men vi har lärt oss mycket. Vi hade egentligen rätt men ansökte på fel sätt, säger Anna Andersson, diakon i Linde Bergslags församling och ansvarig för församlingens verksamhet S:t Mary.
I maj 2019 lämnade Linde Bergslags församling, Piteå församling och By-Folkärna pastorat anbud i Arbetsförmedlingens reserverade upphandling av arbetsintegrerande övningsplatser.
Alla tre bedriver den diakonala verksamheten S:t Mary som erbjuder praktik och arbetsträning.
I upphandlingen fick endast sociala företag och skyddade verkstäder med tillräckligt hög sysselsättningsgrad av personer med funktionsnedsättning eller svårigheter att komma in på arbetsmarknaden delta.
– S:t Mary drivs som ett socialt företag inom församlingen. I Linde Bergslags församling har vi ett kafé, en ljusverkstad och en textilverkstad där vi tar emot människor för arbetsträning.
– När vi såg Arbetsförmedlingens utlysning blev vi glada. Precis det vi gör efterfrågades. Men S:t Mary är ingen egen juridisk person så vi ansökte som församling.
Församlingarna angav att S:t Mary var de enheter som skulle leverera tjänsten.
Men Arbetsförmedlingen ansåg att hela församlingarna, som lämnat anbuden, behöver uppfylla kraven för att få delta i upphandlingen och avslog anbuden då de inte gör det.
Församlingarna tog hjälp av Västerås stift och en advokatbyrå för att överklaga. Fallet har gått hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen.
– Det har varit en ganska lång resa. Advokatbyrån som vi tog hjälp av drev en rad sådana här fall åt Famna, Riksförbundet för idéburen välfärd, så vi anslöt till den processen, säger Anders Hagman, stiftskonsulent, Västerås stift.
Andra som inte fick delta i upphandlingen av samma orsak som församlingarna är Stockholms Stadsmission och Skyddsvärnet. I kammarrätten valdes en överklagan ut som pilotfall. Det blev Linde Bergslags församlings.
– Svenska kyrkan har fått vara med och driva det här hela vägen men det var för de andra också eftersom det handlar om en tolkning av lagen.
De klagande menade att en leverantör inte behöver vara en juridisk person utan kan vara en organisatorisk enhet inom en sådan. I Linde Bergslags församlings fall framgår det i anbudet att den organisatoriska enheten S:t Mary, som uppfyller kraven, ska leverera tjänsten.
Kammarrätten i Stockholm avslog Linde Bergslags församlings överklagande med motiveringen att en verksamhetsdel inom en juridisk person saknar möjligheter att skaffa sig skyldigheter och rättigheter och därför inte kan betraktas som en leverantör.
Nu har alltså domen fallit i Högsta förvaltningsdomstolen. Även där avslogs Linde Bergslags församlings överklagan: den leverantör som lämnat anbudet ska uppfylla kraven för att få delta.
Men i domen klargjordes även något annat. Det finns inget som hindrar en organisatorisk enhet inom en juridisk person att lämna ett anbud i en reserverad upphandling. Domen öppnar därmed upp för församlingar att delta i liknande upphandlingar framöver.
– Om S:t Mary-verksamheterna hade lämnat anbuden istället för församlingarna hade överklagan inte gått att avslå, säger Anders Hagman.
Han tycker att upphandlingen har gått fel till.
– Vi hade kontakt med både Arbetsförmedlingens upphandlingsenhet och Upphandlingsmyndigheten innan vi ansökte för att fråga hur vi skulle delta, men ingen kunde ge något klart besked.
– Fallet belyser svårigheten för Svenska kyrkan att få finansiering för den här typen av verksamhet. Marknaden är riggad för privata aktörer och inte för civilsamhället.
Det pågår nu samtal mellan Svenska kyrkan, Arbetsförmedlingen och andra aktörer om hur kyrkan ska kunna få rimlig ersättning för sitt arbete.
– Det handlar om att värna de som står längst från arbetsmarknaden och där tycker vi att vi har något unikt att bidra med. Men utan ersättning har vi inte råd i längden.