Malmöförsamlingen United har gjort en resa, som Kyrkans Tidning tidigare har skrivit om. Från trendig ”partykyrka” inom pingströrelsen till en fullfjädrad svenskkyrklig EFS-församling med högmässa och pastorer som vigts till prästämbetet.
Men resan har också inneburit att United har prövat, och omprövat, sin församlingskultur. På fastlagssöndagen stod det klart att församlingens ledare och grundare, prästen Magnus Persson, lämnar sin tjänst. Det var budskapet i ett brev från styrelsen. Där hette det bland annat att United ”genom historien [har] haft en osund ledarskapskultur med bristande herdeskap och beteenden som sårat medlemmar”.
– Att stunden för mitt uppbrott närmat sig har varit ett samtal under en längre tid. Men att det skulle ske redan nu och under de här omständigheterna är naturligtvis tråkigt, säger Magnus Persson, som själv sagt upp sig från tjänsten i United.
– Som församling har vi gjort en lång resa med omfattande men nödvändiga förändringar till det bättre. Men nu har vi kommit till en punkt där beslut måste fattas med hänsyn till helhetens bästa.
Är du självkritisk?
– Mycket av det som nu har kommit upp härstammar från en annan tid. Vi har ett historiskt bagage som vi sliter med: Vi har gått från en kultur där en pastor har en församling, till en kyrkosyn där det är församlingen som har en präst.
– Min självkritik består i att jag önskar att jag långt tidigare hade tagit tag i mina personliga brister men tyvärr använde jag istället dem delvis som drivkrafter. Vår teologiska upptäckt har gjort att vi har kunnat se på kyrkosyn, församlingskultur och ledarstil i evangeliets ljus. Det har gett mig både mod och redskap att arbeta med mina egna brister, genom flera år i andlig vägledning och själavård, säger Magnus Persson.
Camilla Moberg är verksamhetsledare i församlingen och talesperson. Hon utgör just nu, tillsammans med prästen Magnus Tunehag och barn- och ungdomsledaren Nathalie Bencic, församlingens operativa ledarskap. Camilla Moberg vill inte gå in på några detaljer kring händelseförloppet, utan hänvisar till brevet.
– Detta har varit en omvälvande process för alla involverade. Nu måste vi få lägga fokus och tid på att ta hand om vår församling, säger hon.
– Styrelsen och Magnus Persson har fört samtal om detta och kommit fram till att det bästa för båda parter är om vi går skilda vägar. Nu måste vi omgruppera och hitta vägar framåt för ett bredare ledarskap.
Hur är stämningen i församlingen just nu?
– Beskedet att Magnus lämnar var förstås omvälvande på många sätt och har mötts av många olika reaktioner. Olika personer upplever det på olika sätt, därför är det så viktigt att vi i församlingen visar hänsyn för varandra i den process vi är inne i just nu.
Vad händer med United nu?
– Vi vill även i fortsättningen vara en församling och en inkluderande gemenskap som predikar evangeliet och betjänar våra församlingsmedlemmar och Malmö, säger Camilla Moberg.
Magnus Persson jobbar sedan årsskiftet halvtid som inspiratör för EFS:s riksorganisation. Det kommer han att fortsätta med.
– Jag är främst präst. Och som präst vill jag fortsätta att tjäna EFS och Svenska kyrkan.
– Men nu närmast tänker jag använda fastetiden för bön, stillhet och självrannsakan.