Svenska kyrkan nationella nivås kapitalförvaltning hade ett bra år 2023. Resultatet blev 1 018 miljoner kronor - en avkastning på 9,9 procent. Det står i stark kontrast till 2022 då resultatet blev minus 1 095 miljoner kronor.
Att 2023 skulle bli så lyckat var oväntat, säger finanschef Johan Barkfeldt.
– Det var en hel del oroligheter under året, geopolitiskt, en fortsatt hög inflation och höga räntor. Men trots farhågorna blev det ändå ett starkt avkastningsår, kanske förvånansvärt starkt.
Aktier ett förmånligt tillgångsslag
Investeringsportföljen som Svenska kyrkan byggt upp är fördelat på tillgångsslagen globala och svenska aktier, räntebärande värdepapper, fastigheter, alternativa placeringar, emerging markets och företagsobligationer.
Det var framförallt aktiemarknaden som gjorde bra ifrån sig förra året. Även ränteplaceringar gav bra resultat.
– Både svenska och globala aktier gick upp drygt 19 procent under 2023. Och att vi har en stor andel av kapitalet i aktier gynnar såklart oss då, säger Johan Barkfeldt.
Kapitalförvaltningen finns för verksamheten
I december gjordes ett uttag på 200 miljoner kronor från kapitalförvaltningen till nationell nivås kassa.
– Om inte verksamheten är helt i balans måste man ta pengarna någonstans ifrån. Det här är ju en buffertfond för hela Svenska kyrkan och uttagen möjliggör strategiska insatser för hela kyrkan, så det är inga konstigheter med det. Vi förväntar oss uttag i några år till framöver innan ekonomin är helt i balans.
De senaste tre åren har sammanlagt 600 miljoner kronor tagits från kapitalförvaltningen. Trots det, berättar Johan Barkfeldt, är förvaltningens kapital i kronor just nu större än vad det någonsin varit tidigare.
Rekordsiffror för portföljen
Vid utgången av 2023 var marknadsvärdet för nationella nivås placeringstillgångar 11 143 miljoner kronor.
– Den totala portföljen har ett värde på drygt 12 miljarder kronor i dagsläget. Det har aldrig varit mer i kronor i förvaltningen. Vi hade ju en större turbulens på aktiemarknaden i början på augusti, men nästan hela det fallet har hämtat sig. Så 2024 ser hittills väldigt bra ut.
Nationell nivå lägger stor vikt vid att kapitalförvaltningen ska vara hållbar. Finanspolicyn som man jobbar efter förbjuder bland annat investeringar i bolag verksamma inom fossil energi, vapen, tobak och pornografi.
Ethosfonderna gick bra
Alla innehav gås igenom av en screening-tjänst och då dyker det alltid upp röda flaggor. Men förra året var det inga flaggor som fick Svenska kyrkan att dra sig ur någon investering.
– Man kan ha synpunkter på alla bolag från och till, alla bolag har sina hållbarhetsutmaningar. Det viktiga för oss är att se att bolagen är på väg åt rätt håll och gör något åt problemen och bidrar till en positiv samhällsutveckling, säger Johan Barkfeldt.
Den största delen av Svenska kyrkans aktieinnehav förvaltas i Ethosfonderna. Här investerar även stift, pastorat och församlingar.
– De har gjort det väldigt bra hållbarhetsmässigt och samtidigt levererat en fin finansiell avkastning de sista fem åren. Det finns drygt sju miljarder av kyrkans kapital i de här fonderna i dag. Därför är väldigt glädjande att Ethosfonderna lyckats leverera ett långsiktigt hållbart värdeskapande för många av kyrkans ekonomiska enheter, säger han.