Efter ett rekorddåligt börsår 2022 vände utvecklingen under 2023. Det syns i stiftens förvaltade fondmedel. Det totala rörelseresultatet för fondförvaltningen landade på drygt 206 miljoner, resultatet är dubbelt så stort som förra året.
– När marknaden går bra, som 2023, är det bra att ha ett fondinnehav. Men det var också tacknämligt med den sjunkande inflationen. Vårt regelverk gör att vi måste värdesäkra vårt kapital men när inflationen sjönk behövde vi inte värdesäkra lika mycket utan kunde ha ett mer utdelningsbart resultat, säger Anneli Kihlstrand, ordförande för egendomsnämndernas samarbetsorgan Enso.
Stift med skog gynnades
Även för skogen var 2023 ett mycket lönsamt år. Virkespriserna låg på rekordhöga nivåer vilket gav extra mycket klirr i kassan för de stift som förvaltar mycket skog. Det totala rörelseresultatet för skogsförvaltningen blev drygt 710 miljoner kronor.
Skara stift med sina 25 000 hektar produktiv skogsmark redovisar det bästa totala rörelseresultatet och det bästa rörelseresultatet för skogen.
– 2023 var bland de bästa år vi haft i förvaltningen, sett till det ekonomiska, säger Sture Kjell, ordförande i egendomsnämnden.
Skara stift delar ut mest pengar
– Det ser ut som att det fortsätter, priserna håller i sig på skogen. Så även 2024 ser ut att kunna ge ett bra utfall.
Den sammanlagda potten som stiften delar ut i år är 523 miljoner. Det är 89 miljoner mer än förra året. Skara stift delar ut mest. Församlingar och pastorat som är andelsägare i prästlönetillgångarna i stiftet får dela på 40,5 miljoner.
– Det är självklart roligt att kunna dela ut så mycket pengar. De som är stora andelsägare är ofta landsbygdspastorat. Det här är ett värdefullt ekonomiskt tillskott till deras verksamhet, säger Sture Kjell.
Jordbruket påverkar inte Svenska kyrkan ekonomiskt
För jordbruket var 2023 ett tuffare år med sämre skördar. Men för Svenska kyrkan som äger mark som arrenderas ut påverkades inte resultatet.
– Vi har samma arrende oavsett vad bönderna får för skörd det enskilda året, så det är en stabil inkomstkälla för de stift som har arrenden, förklarar Enso:s ordförande Anneli Kihlstrand:
Var det något som var utmanade under 2023?
– Skogsutredningen kom i gång och året präglades också av en diskussion med höga tonlägen.
Det händer mycket på skogsområdet, bland annat har en statlig utredning om ett hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk är tillsatt och nya EU-direktiv om skogen har antagits. Svenska kyrkans egen skogsutredning ska vara klar i september 2025.
– Jag ser fram emot att vi får en utredning som ger förslag och sedan någon form av remissförfarande, säger Anneli Kihlstrand.
Om utredningen kommer fram till att man ska avsätta mer skog eller göra andra kraftigare åtgärder för klimatet och den biologiska mångfalden, kommer vi kunna fortsätta se lika positiva resultat av förvaltningen framåt?
– Det är svårt att bedöma. Redan nu tar vi omfattande miljöhänsyn och gör avsättningar. Vi vill identifiera och skydda verkligt skyddsvärd skog och bruka skogen som är gjord för det. Den aktiva skogen gör en stor klimatnytta när den växer och binder koldioxid. Klimatnyttan står i min värld inte i motsättning till ekonomin.