Länsstyrelsen sa i mars månad 2021 nej till Tidaholms pastorats ansökan om att få ta bort 77 gravstenar från Baltaks, Fröjereds och Daretorps kyrkogårdar.
Pastoratet hade flera argument för att stenarna skulle få tas bort: Eftersom allt färre nya gravar har stenar så blir de stenar som står kvar på kyrkogården allt äldre och allt färre minns de begravda. Pastoratets kyrkogårdar har inventerats och de kulturhistoriskt intressanta gravstenarna har listats och ska bevaras, men till dem hör inte de stenar som pastoratet vill ta bort. De stenarna var dessutom dåligt förankrade och de kommer att behöva läggas ned.
Eva Olofsson, pastoratets kyrkogårdschef, säger att de berörda gravstenarna är drygt sjuttio år eller yngre.
– Nu står de i en slags limbo och vi sköter om dem men jag kan tycka att det är tråkigt med trasiga stenar på kyrkogårdarna.
Betala med begravningsavgiftspengar
Alternativet vore att finansiera underhållet av de återlämnade gravstenarna genom begravningsavgiften. Men det vore orättvist eftersom de flesta av gravarnas vård skulle betalas av anhöriga, andra av skulle finansieras av begravningsavgiftspengar.
– Varför ska anhöriga betala för underhåll av stenar om vi tar hand om stenarna ändå? Församlingarna vill inte stå för underhåll av gravstenar som är bortglömda, säger Eva Olofsson.
Länsstyrelsen motiverade avslaget med att ett så omfattande borttagande av gravstenar måste betraktas som en väsentlig ändring av kyrkogården. Eva Olofsson hävdar att gravstenarna som kyrkogårdarna vill ta bort endast utgör fyra procent av alla gravstenar på de tre kyrkogårdarna.
Pastoratet överklagade länsstyrelsens beslut till förvaltningsdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje och också sa nej till pastoratets ansökan.
Högsta fövaltningsdomstolen ger prövningstillstånd
Pastoratet överklagade även det beslutet, till kammarrätten. Men också kammarrätten sade nej till att ta bort gravstenarna.
Men högsta förvaltningsdomstolen beslutade den 6 juli att meddela prövningstillstånd. Domstolen vill pröva tillämpningen av kravet på tillstånd för att ändra en begravningsplats.
Prövar också borttagande av cypresser
Högsta förvaltningsdomstolen har samma dag meddelat att man också ger prövningstillstånd för Fjälkinge församling i Lunds stift. Även i det här fallet gäller prövningen tillämpningen av kravet på tillstånd för att ändra en begravningsplats.
Fjälkinge församling ansökte 2020 om tillstånd att ta ner två ädelcypresser på en gravplats. Länsstyrelsen avslog ansökan och Fjälkinge församling överklagade då, tillsammans med gravrättsinnehavaren, beslutet. Förvaltningsrätten i Malmö avslog överklagandet och likaså gjorde kammarrätten i Göteborg.
Kammarrättens bedömning är att borttagning av ädelcypresserna skulle innebära att kyrkogårdens kulturhistoriska värde minskar på ett påtagligt sätt. Fjälkinge församling menar att det är upp till gravrättsinnehavaren att beslut om förändringar på sin gravplats.