Valdeltagandet i årets kyrkoval blev ett av det högsta genom tiderna. Kyrkovalsgeneralen Anki Bondesson är både överraskad och nöjd. Men det finns utrymme för förbättringar inför kommande val.
Obs! Texten skrevs innan det slutgiltiga resultatet presenterades som justerade siffrorna uppåt. Därför har formuleringarna om deltagandet historiskt formulerats om något.
– För det första är det helt fantastiskt att vi kommer upp i nästan en miljon röstande. Det är vi glada för, säger Anki Bondesson.
Vad trodde du om valdeltagandet innan?
– För en månad sedan anade jag att det skulle bli ett högre valdeltagande, kanske uppemot 15 procent. Det meddelande jag valnämnden för att de skulle vara beredda. Men att det skulle bli så mycket som över 18 procent, och att nästan en miljon skulle rösta, det trodde jag inte, säger Anki Bondesson.
Hon nämner fyra punkter som bidrog till det höga valdeltagandet.
Förtidsröstandet är den första punkten. Det fanns 1 600 fler röstningslokaler på valdagen och det hade tryckts upp 35 000 dubblettröstkort.
– Människor har spontanröstat mer, man har gått på stan och sett att ”här kan man rösta”, säger Anki Bondesson.
– Nordstan i Göteborg och Arlanda har gjort helt rätt, de har varit där folk är, och har snabbt kunnat serva med ett röstkort. Det behöver vi jobba mer med till nästa val, säger hon.
För det andra har det varit en sammanhållen informationsstrategi kring valet lokalt, på stiftsnivå och nationellt.
Nomineringsgrupperna har för det tredje varit bättre på att kommunicera sina budskap. Medias stora intresse för årets kyrkoval är den fjärde punkten.
Pernilla Jonsson, Svenska kyrkans analyschef, kan konstatera att det handlar om historiskt höga siffror. Det gäller även om antalet röstberättigade successivt har gått ner.
– Trots att kyrkan har tappat medlemmar sedan 2001 så var det 100 000 fler som gick till valurnorna i år jämfört med 2001, säger hon.
Det höga valdeltagandet innebar också att köerna till vallokalerna ringlade sig långa på många håll – och att en del inte ville vänta på att rösta.
– Vi var inte beredda på att det skulle komma så många. Det har varit köer överallt, så är det, säger Anki Bondesson.
Många har också haft svårt att skilja mellan vallokal och röstningslokal. Det var bara den senare som det gick att förtidsrösta, och de hade andra öppettider än vallokalerna. Många missade detta, vilket nu ska utredas.
– Det är första valet som röstningslokaler varit öppna på valdagen. Vi behöver fundera på hur detta kan kommuniceras på ett bättre sätt men kanske det också finns behov av mer reglerade öppettider. Vi får inte glömma att 1600 fler röstningslokaler på valdagen har gett en positiv effekt, säger Anki Bondesson.
En annan utredning handlar om det ska behöva ID-kort för att rösta i kommande val.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.