Norra Ölands pastorat har 16 kyrkobyggnader och flera andra lokaler att värma upp. Dessutom ligger pastoratet i elområde fyra, den del av Sverige som förväntas få högst elpriser i vinter, och pastoratet har ett rörligt elprisavtal.
– Det är allvarligt, det kommer svida ordentligt, säger Johan Engvall, som är tillförordnad kyrkoherde.
Redan första halvåret överskreds budgeten för energikostnader, och det kommande halvåret ser ännu kärvare ut. Pastoratet arbetar med att sänka temperaturen i lokalerna, men även där finns det gränser.
– Vi måste ha en viss grundvärme för att inte inventarierna ska skadas, säger Johan Engvall.
Han berättar att pastoratet redan gjort sig av med prästgårdar och församlingshem för att kapa kostnader, men att det är svårt att sälja kyrkor.
– Det här ställer viktiga frågor och kanske kommer att snabba på vissa processer. Kyrkorådet kommer att få arbeta med frågan, säger han.
Medvetna om situationen
Även Helsingborgs pastorat befinner sig i elområde fyra. Här har pastoratet ett fastprisavtal, som löper ut vid årsskiftet.
– Det klart att vi är ytterst medvetna om situationen. Vi har ett stort bestånd av fastigheter, och därmed utgör driften också en stor del av vår kostnadsstruktur, säger ekonomichef Tomas Andersson.
Nu försöker pastoratet göra så noggranna beräkningar som möjligt inför nästa års budget, men det är svårt då ingen vet vad elpriset kommer landa på. Att teckna ett nytt elavtal med fast pris är nästan omöjligt i dagsläget.
– Elbolagen vill inte gärna göra det, och i så fall tar de väldig höjd, säger han.
Större del av budgeten
Pastoratet är inne i en process att bli miljöcertifierat och arbetar med att energieffektivisera lokalerna så mycket som möjligt. Även om pastoratet lyckas med att spara el så ser Tomas Andersson ändå en framtid där kostnaderna för fastigheter tar en allt större del av budgeten.
– Både löpande drift och underhållsprojekt påverkas av ökande kostnader. Det är inte bara elpriserna som går upp, kostnader för transport, material och arbete ökar också, säger han.
När Malmö pastorat tecknade ett elavtal med fast pris för något år sedan var det inte självklart att det skulle bli en bra affär. Men nu är fastighetschefen Nils-Urban Råwall tacksam över att inte behöva oroa sig för någon elprischock i vinter.
– Det gör en väldigt stor skillnad för våra kostnader att ha ett avtal, säger han.
Värms med gas
En mindre andel av fastigheterna värms dock med gas, där priserna nu har fyrdubblats. Detta har dock inte lika stor påverkan som elpriserna. Pastoratet arbetar ändå med att spara på el, och planerar bland annat att köpa in solceller.
– Det är ju tyvärr väldigt långa ledtider på att montera fler solceller, det krävs bygglov på alla byggnader i princip. Så ibland har vi länsstyrelsen med oss att montera solceller, men får ändå vänta väldigt länge på kommunens bygglov, säger han.
Svenska kyrkan i Karlskrona har också arbetat med energieffektiviseringar, och dessa har gjort att man kan spara så mycket som 100 000 kronor under ett år.
– Vi försöker att spara så mycket el som vi kan, och vi tänker oss för vad vi gör med fastigheter och hur vi använder dem på bästa sätt, men det klart att det ändå blir ett bekymmer om elpriserna skenar iväg, säger fastighetschef Ulf Larsson.