Svenska kyrkans skogsutredning har mobiliserat både motståndare och anhängare till ett omlagt skogsbruk. Många enskilda medlemmar höjer rösterna för att skogsutredningens förslag ska få genomslag.
En av dem är Birgit Nielsen i Göteborg, som under de senaste månaderna noga följt turerna runt skogsutredningen. Hon är biolog och har insett att kyrkan förvaltar mycket skog.
– Därför ville jag engagera mig. Svenska kyrkan har ju varit som andra skogsägare, inte alltid Guds bästa barn.
Kritisk mot analyserna
Lika glad som hon blev när utredningen kom, lika upprörd blev hon insåg att det under remisstiden togs fram alternativa analyser till skogsutredningen. Tillsammans med en annan medlem i Svenska kyrkan har hon följt hur dessa analyser tagits fram och spridits. Det är de analyser som beställts av Egendomsförvaltningarnas samarbetsorgan (ENSO) och Stiftens egendomsförvaltningars förening (Stef), något som Kyrkans Tidning tidigare rapporterat om.
–Det är ohederligt att ENSO och Stef väljer att ta fram egna analyser som inte utgår från kyrkomötets beslut om ett mer hållbart skogsbruk, under pågående remisstid. Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka med en demokratisk organisation där alla behöver respektera att kyrkomötet är det högsta beslutande organet, säger hon.
Ifrågasätter stiftets publicering
Hon har särskilt reagerat på att Göteborgs stift publicerat och ger de alternativa analyserna en så stor plats på sin hemsida, men där själva skogsutredningen inte går att ladda ner. Hon pekar också på att analyserna kan framstå som framtagna och godkända av Svenska kyrkan. I en sammanfattning av analyserna som gjorts av ENSO:s ordförande Anneli Kihlstrand finns Svenska kyrkans logga med på varje sida.
– Det känns väldigt manipulativt, att det är på kyrkans papper fast det inte är kyrkan som har tagit fram dokumntet, säger hon.
Birgit Nielsen tycker att dessa analyser är vinklade och att de stör remissprocessen. Hennes uppskattning är att analyserna kostat åtminstone 200 000 kronor att ta fram.
– Jag ifrågasätter att en från Svenska kyrkan fristående förening tar fram ett underlag som presenteras på stiftets hemsida som om det vore en komplettering till kyrkans utredning.
Har anmält stiftet till kyrkostyrelsen
Birgit Nielsen har anmält Göteborgs stifts agerande till kyrkostyrelsen, hon vill få utrett om det strider mot kyrkoordningen och kyrkans grundläggande värderingar.
Kyrkans Tidning har haft kontakt med Svenska kyrkans rättsavdelning på nationell nivå, som meddelar att kyrkoordningen inte ger kyrkostyrelsen rätt att utöva tillsyn över ett enskilt stift. Birgit Nielsen har inte fått svar på sin anmälan ännu och hon hoppas att nationell nivå ska reagera ändå.
– Svenska kyrkan behöver trots allt kunna värna den demokratiska beslutsprocessen, säger hon.
Han ser analyserna som komplement
Fredrik Tengberg, som är chef på Göteborgs stifts egendomsenhet, menar att analyserna är komplement till skogsutredningen.
Men varför har ni valt att lägga ut de alternativa analyserna och inte själva skogsutredningen?
– Själva skogsutredningen och remissunderlaget är redan utskickat till pastorat och församlingar, så det är ju redan spritt. Men kompletteringarna är inte utskickade, så vi har valt att lägga dem på hemsidan så att de blir tillgängliga för alla.
Men kan det inte framstå som att dessa analyser väger tyngre än skogsutredningen?
– De är gjorde för att bredda kunskapsunderlaget till skogsutredningen, därför är de värda att lyfta fram. Och vi har försökt att göra det på ett så transparent sätt som möjligt.
Är det inte förvillande att Svenska kyrkans logga finns på sammanställningen?
– Det är inget jag reflekterat över, vi har fått dem sända till oss och har valt att publicera dem på hemsidan för att vara transparenta.