Som senior ESG (environmental, social and governance)-specialist är Gunnela Hahns uppgift att utveckla och kvalitetssäkra innehållet i Nordeas hållbara fonder som riktar sig till privatpersoner.
– Vi har något som heter Sustainable Choice (Hållbart val) och ställer krav på de fonder och förvaltare som vi erbjuder, säger hon.
Kyrkan var fem år före
Gunnela Hahn har lång erfarenhet av att arbeta med hållbara investeringar på Svenska kyrkan. Redan när hon började där 2008 drev hon igenom en klimatstrategi som innebar att fossila bolag såldes av och att man i stället började leta efter fonder som bidrog med lösningar på klimatkrisen.
– Vi var nog fem år före den så kallade divestment-rörelsen. Det var många kapitalförvaltare och kapitalägare som hörde av sig och ville höra om vår strategi. Många var rädda att sälja av kol, olja och gas till förmån för klimatlösningar för att man tänkte att det skulle slå på avkastningen, men det gjorde det inte.
Grönmålning utmaning
För kyrkans räkning har också Gunnela Hahn gjort investeringar i syfte att bidra till samhällsnyttan. Exempelvis genom mikrofinansfonder som möjliggör för människor med små inkomster att få lån till att starta en affärsverksamhet. Den stora utmaningen för hennes efterträdare tror hon blir att lyckas fortsätta ligga i bräschen och förstå vad som faktiskt gör mest positiv skillnad på marken, bortom regleringar och mätbara mål.
– Vi ska jobba på ett sätt i finansbranschen som minskar grönmålningen, att det kan låta som att man gör väldigt mycket men att det i praktiken inte sker några större förändringar.
Hur görs det?
– Investerarna måste ligga nära bolagen, ställa rätt frågor och stödja deras hållbarhetsresa.
Bankernas tid att kliva fram
Gunnela Hahn säger att mycket av den erfarenheten hon fått med från Svenska kyrkan kan vara användbart på hennes nya arbetsplats. Inte minst det långsiktiga perspektivet.
– Nordens största bank har andra förutsättningar att påverka med sina finansiella muskler. Men man behöver också ha vilja och mod. Nu är det bankernas tid att kliva fram, det handlar om värdeskapande även i svåra tider. För effekterna av klimatförändringen kommer skada ekonomin i alla dess delar, ju längre vi väntar desto värre.
Bankers syfte är att tjäna pengar, är det rimligt att tro att banker kommer sluta investera i klimatförstörande branscher?
– Banker har många olika syften. De har en viktig funktion i samhället att fördela kapital dit det gör mest nytta. I klimatomställningen handlar det både om att investera och att finansiera. Det behövs till exempel kapital för att skala upp projekt inom grön energi och fossilfria transporter. För det behövs också gynnsamma lagar och regler så att omställningen blir en attraktiv affär för bankerna.
– Men att finansiera utvinning av fossil energi tror jag att alla banker kommer behöva upphöra med på sikt. Svenska banker finansierar väldigt lite generellt, men fler och fler avstår från det och har en avvecklingsplan.
Var en krävande kund
Att ge råd till privatpersoner som vill investera klimatsmart säger Gunnela Hahn är svårt eftersom det handlar om hur mycket risk man vill ta. Men, säger hon, man kan titta på fonder som sysslar med energieffektivisering eller produktion och lagring av förnybar energi.
– Det är framtiden.
Hon säger också att det är viktigt att vara en medveten konsument som ställer krav.
– Det är något jag tar med mig från kyrkan. Att om man är en krävande kund så kan man också få det man vill ha.