Hon jojkar kärlek i Malmö Arena

Tusentals åskådare kommer till det ekumeniska eventet Together in Hope under högtidlighållandet av reformationen. Och de kan förvänta sig mycket musik.

I samband med det historiska mötet mellan katoliker och protestanter ska Malmö Arena under flera timmar fyllas med soloartister, nycirkus, inspirerande talare och massor av körsång.

Cariola Rosdotter Eriksson ska tillsammans med Uppsala domkyrkas flickkör framföra ett jojkarrangemang.

– Det blir ett jojkmedley med bland annat två gamla kärleksjojkar.

Hon ska också jojka en dikt skriven av Inger Gunhild Tapio som lyder:

"Fredsbudskap till världen. Sprid ljuset, som solen, som norrskenet. Från konflikt till gemenskap med värme, tillit, vänskap, kärlek."

När Påve Franciskus anländer så gör han det tillsammans med ordföranden för Lutherska världsförbundet, biskop Munib Younan och generalsekreteraren Martin Junge. Även ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges katolske biskop Anders Arborelius medverkar. 

Cariola Rosdotter Eriksson har förstått det som att hon ska öppna och stänga eventet med jojk i stället för kyrkklockor.

– Jag jojkar in och jojkar ut. Men jag vet inte riktigt än hur det blir. Om jag får två minuter eller om jag ska hålla på tills påven helt har lämnat scenen.

Hur stor betydelse har det här ur ett samiskt perspektiv?

– Det betyder jättemycket. Kyrkan har räckt ut en hand. Det hänger ju ihop med namnet Together in Hope, vi måste vara tillsammans.

Hon säger att många samer är i dag kristna och att konfirmationen är jättestor. Samtidigt tror hon att många har kvar föreställningen "att jojka är som att svära i kyrkan".

– För mig är det tvärtom. Det är riktigt, det är känslor, säger Cariola och berättar att hon själv har en speciell koppling till Svenska kyrkan.

– Min anfader, tolv generationer tillbaka, var Sveriges första same som blev präst i Svenska kyrkan. Hans son var den första samiska författaren men det är inte så många som känner till honom. Han var också klockare i Jokkmokk.

Dessutom är hon en av de första kvinnorna som jojkar i kolt och med trumma i Uppsala domkyrka.

– Min upplevelse av jojk är att det är som en bön. Jag blir uppfylld och vill sprida den energin till besökarna.

Eventet startat 13.30 och en timme senare visas direktsändningen från gudstjänsten i Lunds domkyrka. Påven ansluter klockan 16.40 och eventet beräknas vara över vid klockan 18.00. 

Fakta: Together in Hope

Eventet i Malmö arena den 31 oktober pågår mellan 13.30 och 18.00. Konferencier är Kattis Ahlström.

Medverkande bland andra: Malena Ernman, operasångerska, Cirkus Cirkör, ungdomar från Tillsammans för Sverige, Samuel Ljungblahd, soul- och gospelsångare och Sandro Cavazza, singer-songwriter, Tensta Gospel Choir, Gosskörer från Lund, Karlskrona och Fredriksberg, Uppsala Domkyrkas Flickkör, Hyllie gospel, Vegakören, Petri Sångare och ungdomskörer från Stockholms Katolska Stift.

Talare bland andra: påven, Lutherska världsförbundets ordförande och generalsekreterare, Pranita Biswasi, Indien, delegat i klimatmötet i Paris, Hector Fabio Hennao, direktor för katolska Cáritas Colombia, Marguerite Barankitse, Burundi, prisbelönt hjälparbetare.

Sara From

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.