UPPDATERAD. Uganda hade redan tidigare en sträng lagstiftning riktad mot homosexuella, och samkönade relationer är förbjudna. Men det var inte tillräckligt, menade en stor majoritet av ledamöterna i landets parlament. Under våren har en ny lagstiftning tagit form som skärper straffen.
I ett första förslag skulle en person kunna straffas enbart för att han eller hon identifierade sig som homosexuell. Denna skrivning har tagits bort i det förslag som antogs av parlamentet i början av maj, men lagen är ändå extrem.
Den som har sex med en person av samma kön ska dömas till livstids fängelse. För somliga sexuella handlingar kan man straffas med döden, det gäller till exempel sex med barn eller om man överför en dödlig sjukdom. Att stötta homosexuellas rättigheter blir också straffbart. Syftet med lagen sägs vara att försvara den heterosexuella familjen.
Oro för konsekvenserna av lagen
Lagen antogs först av parlamentet och har sedan undertecknas av landets president, Yoweri Museveni. Presidenten bidrog antagligen till att mildra den tidigare versionen av lagförslaget, men är knappast någon förespråkare för hbtq-rättigheter. Han har dock pressats av USA och EU, som sagt att de kunde komma minska sitt ekonomiska stöd till landet om inte lagförslaget drogs tillbaka.
Gracia Ross arbetar med hiv/aids-frågor i Afrika för Kyrkornas världsråd, och är mycket orolig för konsekvenserna av lagstiftningen.
- Den rättfärdigar diskriminering och stigmatisering av utsatta grupper. Lagen säger ju inte uttryckligen att det är okej att ta lagen i egna händer mot dessa grupper, men det är det den signalerar och det kan definitivt leda till fler hatbrott, säger hon.
Andra frågor borde prioriteras
Gracia Ross vänder sig mot den retorik och den tankefigur som ligger bakom lagstiftningen; att lagen skulle behövas för att skydda den traditionella heterosexuella familjen. Hon menar också att kopplingen som görs i lagförslaget mellan homosexuella och övergrepp på barn är farlig, då den utan grund fördjupar stigmat för utsatta grupper.
- Homosexuella är inte ett hot mot familjen. Det politikerna borde ta upp är det som verkligen utgör stora problem för barnen i Uganda, och det är fattigdomen och tonårsgraviditeterna, säger hon.
Uganda har länge haft ett utvecklat arbete för att hjälpa människor som lever med hiv. Gracia Ross tror dock att människor nu kan börja dra sig för att söka vård för hiv och aids, av rädsla för att stämplas som homosexuella.
"Lagen kommer skrämma bort människor"
- Vi vill att alla ska komma till hälsocentren, men lagen kommer att skrämma bort människor. Och det är farligt. Om du tar medicin mot hiv så kommer du inte att utveckla aids, säger hon.
Det finns ugandiska kyrkor som ställer sig bakom lagstiftningen, men Gracia Ross tycker inte att den överensstämmer med kristen tro.
- Det finns inget kristet i lagen, den talar inte alls om respekt eller värdighet, säger hon.
Homosexualitet ses som en import från västvärlden
För internationella ekumeniska organisationer är frågan svår, då åsikterna om hbtq-frågor skiljer sig stort mellan olika kyrkor.
- Många kyrkor vill inte adressera frågan alls.
I Uganda menar många att homosexualitet är en import från västvärlden, som annars inte skulle ha funnits i landet. Och att andra länder och organisationer inte ska kritisera landets politik.
- Men de som är gay i Uganda är väldigt afrikanska. Det handlar inte om några som kommit utifrån, säger Gracia Ross.
Många som överväger att lämna landet
Hon har kontakt med organisationer i Uganda som möter homosexuella. Bland dessa är det nu många som överväger att lämna landet, men det är inte säkert att grannländerna heller vill ta emot dem.
- Framtiden ser ut att bli mycket svår, säger hon.