– Kyrkan är ju så mycket större än bara Svenska kyrkan. Den världsvida kyrkan har så mycket att ge och lära av och känna gemenskap i. Det är härligt, säger Veronica Pålsson, 30, till vardags präst i Svenska kyrkan i Oslo.
Vill att unga får fler typer av uppdrag
Sedan Lutherska världsförbundets, LVF:s, förra generalförsamling 2017 har Veronica Pålsson suttit med i LVF:s ungdomsnätverk Global young reformers och i nätverkets styrgrupp.
LVF har bestämt att minst 20 procent av styrelsemedlemmarna ska vara mellan 18 och 30 år när de väljs. Det är frågor om ungdomars representation i organisationen som Veronica Pålsson vill jobba med i styrelsen.
– Ett steg framåt vore att unga får uppdrag som inte bara är avsedda för unga.
"Många fler unga här än på kyrkomötet"
Och ungdomar borde inte bara få utrymme att tala i specifika ungdomsfrågor, menar hon. Exempelvis hölls bara ett av tolv tematiska anföranden under generalförsamlingen av en talare under 30 år. Jämfört med hur Svenska kyrkan styrs tycker Veronica Pålsson att LVF har kommit längre i att inkludera ungdomar.
– Det är många fler unga här än på kyrkomötet. Inför generalförsamlingen i Krakow samlades drygt 100 unga personer på ett ungdomsförmöte som Veronica Pålsson varit med och planerat.
– Vi lyckades skapa ett väldigt stort “vi”, som var viktigt när vi skulle formulera ungdomarnas budskap till generalförsamlingen. Vi är inte överens om allt, men i budskapet fokuserade vi på det vi står gemensamt för och
det blev väldigt bra.
Föreslag: Generationsöverskridande rättvisepolicy
Ett förslag som ungdomarna skickade till generalförsamlingen var att LVF ska skapa en generationsöverskridande rättvisepolicy, lik den policy om rättvisa mellan könen som förbundet antog för tio år sedan.
– Det vore kul att jobba med, så jag hoppas att förslaget går igenom, säger Veronica Pålsson.