Uppdaterad
Efter uppgifter om dålig arbetsmiljö och frågor kring ledningens inköp riktade flera kretsar i KyrkA skarp kritik mot ledningen, vilket Kyrkans Tidning har berättat om tidigare.
Några kretsar har sedan dess ändrat uppfattning.
Men Lund står fast: förbundets anseende är skadat och kretsen saknar förtroende för förbundsordförande Bror Holm och förbundsdirektör Vibeke Hammarström.
Dessa bör bytas ut och en interimistisk lösning krävs till och med ordinarie fullmäktige i juni nästa år, skriver kretsen i ett uttalande efter ett styrelsemöte på måndagen.
Under mötet lämnade Fredric Liljeberg två uppdrag, skriver han i ett mejl till Kyrkans Tidning:
”Jag har lämnat min plats som ersättare i KyrkAs förbundsstyrelse för att jag inte delar förbundsstyrelsen uppfattning och agerande.
Jag har lämnat min plats som ordförande i Lundakretsens styrelse eftersom jag inte har förtroende för förbundsledningen.”
I hans ställe kliver kyrkoherden Eva-Karin Lindgren, som är vice ordförande, in.
Två representanter från andra kretsar har gjort avbön från tidigare kritik.
Varför väljer ni att hålla fast vid er ståndpunkt?
– Det är för att vi har fått rapporter om att arbetsmiljön är och har varit dålig. Vi vill ha en oberoende undersökning om arbetsmiljön och hur ledningen har använt medlemspengarna, säger kyrkoherden Eva-Karin Lindgren, vice ordförande i Lunds krets i Kyrkans akademikerförbund.
Styrelsen skyller den uppkomna situationen på en ”före detta medarbetare” som anklagas för ”manipulation och desinformation… med syfte att skapa kaos och misstroende”.
Hur ser du på det?
– Om det handlar om en konspirationsteori så lär en undersökning visa också det. Det är ingen som har ont av en oberoende undersökning, säger hon och berättar att kretsen har lämnat en begäran om att en handlingsplan ska tas fram för att gå till botten med problemen.
Om uppgifterna stämmer om arbetsmiljön, varför har ni i kretsen inte reagerat tidigare?
– Jag har faktiskt inte fattat det. Jag har ju jobbat som facklig förtroendeman och har sett folk komma och gå. Men jag har tänkt att det har varit något annat, att det handlar om kompetenta personer som har blivit headhuntade.
– Vi må vara dumma, men kretsstyrelsen har inte fattat det.
Hur har kontakterna sett ut mellan er i Lund och andra kretsar i förbundet under den här tiden?
– Det har funnits kontakter mellan [avhoppade] ordföranden [Fredric Liljeberg] och andra kretsar. Och att vi har haft de kontakterna har kritiserats av direktören och ordföranden. Det är anmärkningsvärt. Det finns väl ingenting negativt i att kretsarna talar med varandra?
Kyrkans Tidning har sökt också de andra kretsar som riktat kritisk mot ledningen med frågan vad de tycker i dag.
Vi har också sökt Kyrkans akademikerförbund om den kritik som kvarstår – bland annat om en oberoende utredning av arbetsmiljön och pengahanteringen. Förbundsdirektören Vibeke Hammarström har svarat i ett mejl till Kyrkans Tidning.
Lunds krets står fast vid den tidigare kritiken. Kretsen kräver fortsatt ledningens avgång och en oberoende undersökning. Hur ställer ni er till dessa krav?
"Vi agerar efter våra medlemmars behov och bästa, och vi måste se till helheten. Majoriteten håller inte med kritiken här utan då arbetar vi efter en gemensam hållning att gå efter."
"Självklart lyssnar vi och tar del av den kritik som kommer upp och sen får vi hantera den som vi alltid gör. Därefter kommer vi kunna landa i handlingspunkter som är bäst för förbundet i sin helhet."
Hur ställer ni er till att det fortfarande finns kretsar som saknar förtroende för ledningen? Har ni talat med Lundakretsen sedan de gick ut med kraven den 21 november?
"Vi har kontakt med samtliga kretsar inklusive Lundakretsen och arbetar för att samtliga ska känna samma förtroende för ledningen."
Om det handlar om manipulation och desinformation som ni menar att en före detta anställd ligger bakom - skulle inte en oberoende undersökning tydliggöra detta?
"Vi kommer att genomföra en extra och djupare extern granskning, inte för att påvisa manipulation utan för att visa att inga fel har gjorts."
I ett pressmeddelande berättar KyrkA att styrelsen har beslutat att anlita en extern byrå för att genomföra något som de kallar för en anseenderevision. Det är en ”djupare granskning än en vanlig revision”.
När det gäller arbetsmiljön har Vibeke Hammarström tidigare hänvisat till en arbetsmiljöenkät där medarbetarna uppger att den psykosociala arbetsmiljön är bra eller mycket bra, och att skyddsombudet är av samma åsikt.