Svenska kyrkan är den femte största skogsägaren i Sverige, med stora bestånd som är miljöcertifierade i något av systemen PEFC, FSC eller båda samtidigt. Certifieringarna innebär bland annat att man som skogsägare ska vara restriktiv med att avverka äldre träd med höga naturvärden. Samtidigt har kyrkan ansvar för äldre kyrkor där det kan krävas kvalitetsvirke från äldre träd vid renoveringar. Istället för att hämta träd från kyrkans egen skog har sådant virke ofta importerats, bland annat från Ryssland.
Men nu är en av miljöcertifieringarna på väg att skrivas om. Christina Lundgren, som är vd på certifieringsorganisationen PEFC, menar att möjligheten att avverka äldre träd egentligen funnits tidigare. Men nu förtydligas det i standarden.
- Det har jobbat i två år på att se över den svenska PEFC-standarden, och ett av förslagen är att man ska kunna ta ut och producera denna sorts virke, säger hon.
Lundgren: Som skogsland borde Sverige klara av produktionen
Förändringsförslaget är antaget i den svenska delen av organisationen, men ska också granskas och godkännas på internationell nivå. Hon bedömer dock att chanserna är goda att förslaget godkänns.
- Jag kan tycka att Sverige, som är ett skogsland, borde kunna producera denna typ av virke självt, säger hon.
Christina Lundgren ser inte någon risk för att skogsägare nu kan komma att överutnyttja möjligheten att avverka äldre träd.
- Även om du tar ut några träd som är äldre och som är lämpliga för byggnadsvård, så kommer du ha alla andra krav på dig fortfarande. Du ska dokumentera syftet med åtgärden i skogsbruksplanen och fortfarande lämna ett antal naturvärdesträd och följa PEFC- certifieringens krav på naturhänsyn som vanligt.