Uppdaterad
Under 2019 beslutade kammarrätten i Stockholm att vissa tjänster som Svenska kyrkan på nationell nivå utfört åt stift och församlingar under 2012 skulle momsbefrias.
Skatteverket överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen som nu alltså har fattat beslut i frågan. Domstolen går på Svenska kyrkans linje och avslår överklagan.
Knäckfrågan har handlat om ifall kyrkans församlingar och stift ska ses som så pass fria organisatoriska delar att inkomstskatt ska betalas när nationella nivån, mot viss ersättning, stöttat med tjänster inom it- och administration.
Svenska kyrkan har drivit linjen att tjänsterna tillhandahållits inom trossamfundet och att de därför inte borde bli föremål för inkomst- eller merväderskatt.
Det håller Högsta förvaltningsdomstolen med om och skriver i domen:
”Svenska kyrkans tillhandahållanden har skett inom trossamfundet Svenska kyrkan och det föreligger inte något rättsförhållande mellan självständiga parter. Tjänsterna har därmed inte tillhandahållits mot ersättning i direktivets mening och ska inte mervärdesbeskattas.”
Maria Lundqvist Norling, chef för rättsavdelningen på kyrkokansliet, är nöjd med domen.
– Vi är glada över utgången och tycker att domen är tydlig. Skatteverket förlorade och vi fick bifall för hur vi har tänkt hela tiden, att Svenska kyrkan ska ses som en enhet och att vi ska kunna hjälpa varandra med administrativa tjänster utan att det ska bli några momseffekter.
Maria Lundqvist Norling säger att den här frågan är något som arbetats med sedan början av 2000-talet när kyrkan skiljdes från staten. Domen ska nu analyseras närmare och när det är klart ska information om dess effekter gå ut till församlingar och stift.
– Momsfrågan kan tidigare ha setts som ett hinder för samverkan i och med att det skulle kunna leda till en fördyrning. Det har gjort att många kanske varit lite försiktiga med att utföra administrativa tjänster åt andra församlingar och ta betalt för det. Nu blir det lättare.