Att köpa brukshotellet är ett naturligt steg, enligt kyrkoherde Henrik Rydberg. Foto: Cecilia Kjellin Eriksson/Västanfors Västervåla församling
Till hösten startar Västanfors Västervåla församling inte bara en egen vårdcentral. Församlingen tar också över Fagersta brukshotell. "Varför inte?", säger kyrkoherde Henrik Rydberg.
Det är i mitten av augusti som församlingen tar över driften av det konkursdrabbade brukshotellet, något Fagersta nyheter var först att berätta om. Ett naturligt steg, enligt kyrkoherde Henrik Rydberg – församlingen har redan en konferensanläggning och en restaurang och får en hel del studiebesök.
– Då kan det underlätta om man har eget hotell. Det blir en hel del synergier: det finns ju administration, vaktmästeri och det bästa köket i Fagersta, då ska vi nog få ordning på hotellköket också. Och så har vi aldrig haft hotell, det kan ju vara kul.
Maten ska locka
I samband med övertagandet byter hotellet namn till Fagersta stadshotell. Tanken är enligt Henrik Rydberg att hotellet ska ha en bra restaurang så att lokalbefolkningen hittar tillbaka. Man ska också se till att hotellgästerna tycker att både boendet och maten är prisvärda.
– Om man är på jobb och ligger på hotellet i en vecka så ska man kunna äta i restaurangen varje kväll utan att tröttna och bli ruinerad.
Många verksamheter
Sedan tidigare driver församlingskoncernen bland annat skola, förskola och begravningsbyrå. Till hösten startar man också en vårdcentral.
– Med hotellet och vårdcentralen får vi runt 140 anställda. Det är ganska mycket för en liten församling.
Hur skiljer sig församlingen från andra arbetsgivare?
– Vi har fått ett gott rykte, har en positiv anda och så växer vi. Nu när vi ska starta vårdcentral så har vi inte haft en enda annons, utan alla yrkesgrupper har hört av sig genom positiv ryktesspridning.
Begravningsbyrån växer
Till hösten expanderar också begravningsverksamheten genom att det blir fler franchisetagare i andra församlingar. Det gör att Svenska kyrkan i Fagersta blir en ganska stor samhällsaktör. Det finns många vinster med det, förutom de ekonomiska, anser han. Med 140 anställda får församlingen väldigt många kontaktytor. Även barnen i skolan och förskolan har föräldrar, syskon och släktingar som man får relationer till och lunchrestaurangen i församlingshemmet snittar 150 gäster per dag.
– Vi träffar ohyggligt många människor i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det gör att vi får väldigt mycket olika relationer till folk i byn. Kyrkan ska vara till för folk och göra något viktigt för folk. Vård, skola och omsorg är viktigt – och vi har kommit på att mat också är viktigt.
Ger det fler gudstjänstbesökare?
– Ingen aning. Det är ett kyrkligt önsketänkande, det där kan man släppa helt. Man ska värdera och vårda de relationer man har till människor oavsett vilka de är, utan tanke på annat. Fagerstaborna har inga problem att hitta till kyrkan. De vet precis var den ligger och kommer på det som de tycker är intressant och trevligt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.