Hotell nästa verksamhet för församlingen i Fagersta

Att köpa brukshotellet är ett naturligt steg, enligt kyrkoherde Henrik Rydberg. Foto: Cecilia Kjellin Eriksson/Västanfors Västervåla församling

Till hösten startar Västanfors Västervåla församling inte bara en egen vårdcentral. Församlingen tar också över Fagersta brukshotell. "Varför inte?", säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

Det är i mitten av augusti som församlingen tar över driften av det konkursdrabbade brukshotellet, något Fagersta nyheter var först att berätta om. Ett naturligt steg, enligt kyrkoherde Henrik Rydberg – församlingen har redan en konferensanläggning och en restaurang och får en hel del studiebesök.

– Då kan det underlätta om man har eget hotell. Det blir en hel del synergier: det finns ju administration, vaktmästeri och det bästa köket i Fagersta, då ska vi nog få ordning på hotellköket också. Och så har vi aldrig haft hotell, det kan ju vara kul.

Maten ska locka

I samband med övertagandet byter hotellet namn till Fagersta stadshotell. Tanken är enligt Henrik Rydberg att hotellet ska ha en bra restaurang så att lokalbefolkningen hittar tillbaka. Man ska också se till att hotellgästerna tycker att både boendet och maten är prisvärda.

– Om man är på jobb och ligger på hotellet i en vecka så ska man kunna äta i restaurangen varje kväll utan att tröttna och bli ruinerad.

Många verksamheter

Sedan tidigare driver församlingskoncernen bland annat skola, förskola och begravningsbyrå. Till hösten startar man också en vårdcentral.

– Med hotellet och vårdcentralen får vi runt 140 anställda. Det är ganska mycket för en liten församling.

Hur skiljer sig församlingen från andra arbetsgivare?

– Vi har fått ett gott rykte, har en positiv anda och så växer vi. Nu när vi ska starta vårdcentral så har vi inte haft en enda annons, utan alla yrkesgrupper har hört av sig genom positiv ryktesspridning.

Begravningsbyrån växer

Till hösten expanderar också begravningsverksamheten genom att det blir fler franchisetagare i andra församlingar. Det gör att Svenska kyrkan i Fagersta blir en ganska stor samhällsaktör. Det finns många vinster med det, förutom de ekonomiska, anser han. Med 140 anställda får församlingen väldigt många kontaktytor. Även barnen i skolan och förskolan har föräldrar, syskon och släktingar som man får relationer till och lunchrestaurangen i församlingshemmet snittar 150 gäster per dag.

– Vi träffar ohyggligt många människor i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det gör att vi får väldigt mycket olika relationer till folk i byn. Kyrkan ska vara till för folk och göra något viktigt för folk. Vård, skola och omsorg är viktigt – och vi har kommit på att mat också är viktigt.

Ger det fler gudstjänstbesökare?

– Ingen aning. Det är ett kyrkligt önsketänkande, det där kan man släppa helt. Man ska värdera och vårda de relationer man har till människor oavsett vilka de är, utan tanke på annat. Fagerstaborna har inga problem att hitta till kyrkan. De vet precis var den ligger och kommer på det som de tycker är intressant och trevligt.

Maria Lannvik Duregård

maria.duregard@kyrkanstidning.se

Prenumerera på Nyhetsbrev

9 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Christer Westermark
Utmärkt initiativ!
Magnus Bodin
Toppen!
Peter Nilsson
Nattklubb i hotellet blir ännu ett sätt att möta människor.
Carin Lindström
Ett mycket bra initiativ. Önskar er allt gott inför framtiden. Guds rika välsignelse. Carin (fd fritidshusägare Dunshammar).
Per Ericsson
Jag tycker i synnerhet slutet är klockrent: "Ger det fler gudstjänstbesökare? – Ingen aning. Det är ett kyrkligt önsketänkande, det där kan man släppa helt. Man ska värdera och vårda de relationer man har till människor oavsett vilka de är, utan tanke på annat. Fagerstaborna har inga problem att hitta till kyrkan. De vet precis var den ligger och kommer på det som de tycker är intressant och trevligt." Och det är en kyrkoherde som säger det! Tänk om fler personer med "frimärksskjorta" kunde inse att medlemmarna är basen för vår verksamhet. Att uppgiften är att vårda relationen med dem och att medlemmarna själva avgör vilken relation de vill ha till kyrkan, t ex att man kan vara kristen utan att gå kyrkan varje söndag oavsett orsaken till besöket. Heder åt Fagersta! Men ett varningens finger åt de som funderar på att ta efter. Det krävs särskild kunskap och kompetens att driva kommersiell näringsverksamhet, och den skiljer sig en del från den idéburna verksamhet som är kyrkans grundläggande uppgift, och som finansierad på annat sätt än kommersiellt. Men kyrkans värderingar måste vara en del av affärsidén.
Sture Lundqvist
Församlingens grundläggande uppgift enligt Kyrkoordningen: 1. Att fira gudstjänst. 2. Att bedriva undervisning. 3. Att utöva diakoni 4. Att utöva mission
Konrad
Ett bra initiativ, Kyrkan skall vara en god kraft i lokalsamhället!
Peter Nilsson
Med församlingen som ägare skulle restaurangmatsalen kunna användas som gudstjänstrum och även bli konsekrerad. Därmed öppnas möjligheten till att få kyrkoantikvarisk ersättning till renoveringen.
Ne Pson
Roligt att kyrkan köpt hotellet i fagersta. Men snälla MÅLA BORT den fula bruna färgen på hotelldelen!!! Ser så tråkigt ut. Skulle se mer enhetligt och inbjudande, om man målade de bruna/fula detaljerna med samma kulör som restaurangdelen har. Och sen gärna en stor fet färgglad lysande skylt med namnet. Som syns ordentligt. Inte som den gamla fesiga skylten. Det är bara min åsikt Mvh
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift