I House of One förenas tre religioner i ett enda hus

House of one

Rabbinen Andreas Nachama, imamen Kadir Sanci och prästen Gregor Hohberg har utvecklat en god vänskap genom arbetet med House of One. Foto: Mikael M Johansson och René Arnold/ House Of One 

I Berlin bygger kristna, judar och muslimer ett gemensamt hus för bön, kallat House of One. Kriget mellan Israel och Hamas har inte stoppat det interreligiösa projektet, utan gör det ännu viktigare.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
House of one

Rabbinen Andreas Nachama, imamen Kadir Sanci och prästen Gregor Hohberg har utvecklat en god vänskap genom arbetet med House of One. Foto: Mikael M Johansson och René Arnold/ House Of One 

Kriget mellan Hamas och Israel skakar om House of One, ett fredsprojekt mellan kristna, ­judar och muslimer i Berlin. Därför samlades nyligen företrädare för de tre religionerna till en gemensam bön. 

”Att döda och kidnappa barn, kvinnor och män är ett brott och kan inte rättfärdigas. Detta våldsutbrott är motsatsen till vad våra tre religioners heliga land behöver: fred. Och fred för hela regionen. Det är vad vi ber om”, sa ­rabbinen Andreas Nachama.

Han är en av de tre projekt­ledarna för House of One, ett projekt som ska resultera i ett hus där alla tre religioner kommer att få sina respektive heliga rum.

Arbetet ännu mer angeläget 

Andreas Nachama är otroligt skakad över det som sker i kriget just nu, berättar pressekreteraren Kerstin Krupp. Samtidigt ­menar hon att arbetet med House of One blir ännu mer angeläget.

– För oss är det extremt viktigt att sprida vårt budskap om fred och samhörighet i dessa ­tider, ­säger hon.

Kyrkans Tidning mötte rabbinen Andreas Nachama och Kerstin Krupp på en av höstens sista heta dagar på byggarbetsplatsen i hjärtat av västra Berlin på Petriplatz, inte långt från turiststråken. Då var kriget ännu inte ett faktum, men Andreas Nachama oroade sig över situationen i Israel.

– Premiärministern Netan­yahu försöker begränsa demokratin för människor.

Andreas Nachama

Rabbinen Andreas Nachama är skakad av det pågående kriget mellan Hamas och Israel. Foto: Mikael M Johansson

Det är ingen slump att det var just i Berlin idén att inleda en ­religionsdialog och bygga ett interreligiöst hus för kristna, judar och muslimer föddes, med tanke på stadens historia, menar Andreas Nachama. 

– Vilka länder behöver skapa fred? Länder som inte har haft krig behöver aldrig skapa fred, men insikten om att behöva skapa fred har vi fått här i Tyskland, säger Andreas Nachama.

Balanserar det mörka med det ljusa

Förutom rollen som rabbin har Andreas Nachama tidigare varit direktor för museet Topographie des Terrors (Terrorns topografi) i många år. Han uttrycker att han balanserar det mörka med det ljusa i sina båda roller – på museet påminner han om vad som skedde under Förintelsen, på House of One arbetar han för ­religionsfred.

Petriplatz är den medeltida ­födelseplatsen för Berlin. Grundarna och projektledarna för House of One hoppas att platsen kommer att symbolisera pånyttfödelse i fredens tecken när huset är på plats.

En värmevåg slår mot oss när vi kliver in i den temporära mottagningslokalen House of One-boxen, precis intill byggarbetsplatsen. Containern med en glas­ad fondvägg har stått i solen hela dagen.

– Vi kan kalla det House of Ones bastu, skämtar rabbinen. 

Enig med prästen och imamen om koranbränningarna

Vi flyr hettan till ett hus ett stenkast bort. Där visas de olika bidragen från arkitektävlingen med förslag på hur House of One skulle byggas. Några skratt över förslag som inte blev av byts snabbt ut mot rabbinens allvarsamma och eftertänksamma stämma när Kyrkans Tidning frågar hur sommarens koranbränningar i Sverige diskuteras i Berlin. Andreas Nachama konstaterar att projektledarna för House of One: han, prästen och imamen är eniga.

– Samhället i stort borde vara vist nog att inte vara fientligt mot heliga skrifter.

I september 2013 träffades prästen Gregor Hohberg, rabbinen Tovia Ben Chorin och imamen Kadir Sanci vid byggarbetsplatsen på Petri­platz för en multireligiös fredsbön, till minne av terrorattacken i New York den 11 september 2001. Från och med då blev multireligiösa böner och minneshögtider en viktig del av House of Ones arbete.

House of one

En världsomspännande arkitekturtävling 2012 avgjorde byggnadens utseende. Vinnare blev Berlins arkitektkontor Kuehn Malvezzi. Foto: Mikael M Johansson

Andreas Nachama tog över den förre rabbinens roll i projektet för ett par år sedan och berättar att han är god vän med prästen och imamen. När de besöker skolor eller företag tillsammans blir vissa glatt överraskade.

– Det finns stora spänningar mellan dessa religioner och vi vill att House of One bidrar till mer fred och avslappnad hållning mellan religionerna. Och jag tror att den fysiska gemensamma byggnaden blir början på en drastisk förändring till det bättre.

Privatpersoner har kunnat köpa tegelstenar

Både staden Berlin och Tysklands regering uppmuntrar byggandet av House of One. Därför har de bidragit till byggandet av böne­huset med drygt 230 miljoner kronor.

Sedan flera år tillbaka bidrar privatpersoner genom att köpa tegelstenar, vilka sedan används i själva byggnationen. Huset beräknas stå klart år 2028, berättar pressekreteraren Kerstin Krupp.

Men tålamod fram till 2028 verkar Andreas Nachama inte ha.

– När vi har ett tak kommer vi använda det. 

Varje månad håller rabbinen, prästen och imamen gemensamma föreläsningar inför publik. De utgår från ett ämne – allt från en högtid till ett fenomen – och beskriver respektive religions syn på det. Detta blir ett tillfälle att lära. 

House of one

Uppmaningar och budskap ingraveras på privatpersoners bidrag, i form av köpta tegelstenar som används till byggnaden. Foto: Mikael M Johansson

– Vi gästar varandra och lär oss av varandra, men min teologi ändras inte.

Rabbinen är tydlig med att det är skillnad mellan att öka förståelsen för varandra och att förändra sin trosuppfattning genom House of One. När huset är klart menar han att respektive trossamfund kommer att vara välkomna in i varandras olika heliga rum – i rollen som gäst. 

Vill öka förståelsen 

Begreppet gäst är något som rabbinen ofta återkommer till. Målet med House of One är att öka förståelsen, inte att de tre ­religionerna ska sammanflätas, säger han.

– Du kan exempelvis vara en god kristen men ändå känna till och respektera andra religioners seder. 

Viger du par från olika religioner?

Andreas Nachama lutar sig bakåt i stolen och skakar lätt på huvudet när han svarar.

– Jag gör inte det, jag vill inte mixa ihop traditionerna.

Inte den första prövningen

Rabbinen, prästen och imamen träffas varje vecka för att diskutera olika teologiska problem och bygget av huset. Huset konstrueras för att möta respektive trossamfunds behov, exempelvis moskéns riktning mot Mecka och synagogans riktning mot Jerusalem.

House of one

House of One är ett interreligiöst projekt mellan kristna, muslimer och judar i Berlin där en och samma byggnad ska innehålla en kyrka, en moské och en synagoga. Foto: Mikael M Johansson

Trots kriget mellan Hamas och Israel vill de fortsätta sitt arbete. Imamen Kadir Sanci säger att mitt i denna kris är det många som vänder sig till House of One för att de uppskattar deras fredsprojekt.

– Det är inte första gången ­kriser, våld och andra händelser i världen testar oss, men jag ­märker att varje gång blir vi ännu mer enade. Mina bröder rabbinen Nachama och prästen Gregor Hoberg och jag har ­kommit varandra ännu närmre och vi är förenade i denna kamp för fred.

Ta ställning för offren och människor i nöd, helt oavsett om de är israeler, palestinier, judar eller muslimer, kristna eller ­sekulära. 

Prästen Gregor Hoberg säger att det viktigaste House of One och människor i allmänhet kan göra nu är att visa medkänsla för alla som drabbas av kriget.

– Ta ställning för offren och människor i nöd, helt oavsett om de är israeler, palestinier, judar eller muslimer, kristna eller ­sekulära. Vi är alla människor!

Fakta: House of One

En interreligiös satsning på att bygga ett hus i Berlin, där kyrka, moské och synagoga ska rymmas i en och samma byggnad.

House of One drivs av en stiftelse. I styrelsen sitter prästen Gregor Hohberg, imamen Kadir Sanci och rabbinen Andreas Nachama som företrädare för de tre religionerna.

Byggnationen finansieras av Berlin stad och staten, ­donationer och crowdfunding. ­Huset beräknas kosta drygt 43,5 miljoner euro och stå klart år 2028.