De går samman mot hunger under fastan och ramadan

Göteborg stadsmission mot hunger

Kalsoom Kaleem och Nicolina Holmgren vid det tomma kylskåpet som symboliserar den verklighet som många göteborgare upplever just nu Foto: Jonatan Sverker

De höga matpriserna gör att många inte kan äta sig mätta. I Göteborg har muslimer och kristna gått samman för att kräva insatser mot hungern.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Göteborg stadsmission mot hunger

Kalsoom Kaleem och Nicolina Holmgren vid det tomma kylskåpet som symboliserar den verklighet som många göteborgare upplever just nu Foto: Jonatan Sverker

Det är den första dagen på ramadan och framför det tomma kylskåpet som står uppställt i Brunnsparken i Göteborg står diakonen Nicolina Holmgren från Equmeniakyrkan Rosa huset i Lövgärdet och Kalsoom Kaleem från Göteborgs moské och pratar.

- Jag har inte ätit sedan morgonen, jag är verkligen jättehungrig. Men det gör att jag också kan känna mer med dem som inte har råd med mat, med barnen som inte får mat när de kommer hem från skolan, säger Kalsoom Kaleem.

Tomt kylskåp visar på inflationens effekter

Det tomma kylskåpet är ett sätt att tydliggöra den verklighet som många göteborgare upplever just nu. Inflationen har gjort maten så mycket dyrare att inte alla kan äta sig mätta. Därför har femton kristna och muslimska organisationer och församlingar gått samman i nätverket Ingen hunger i Göteborg, där de ställer krav på kommunpolitikerna att agera. Kampanjen inleddes i och med den kristna påskfastan och fortsätter under ramadan.

Kalsoom Kaleem

- Vi i det civila samhället möter alltfler människor som är hungriga, och därför kommer till oss för att be om extra mat, säger hon.

Enligt henne kan det röra sig om människor som är pensionärer och långtidssjukskrivna, men även om barnfamiljer som fått snävare marginaler.

- Elkostnaderna har också ökat. Så för en del handlar det om att betala räkningarna eller maten, säger hon.

Familjer tvingas välja bort frukt och grönt

Nicolina Holmgren arbetar i Lövgärdet, som är en utsatt stadsdel i Göteborg. Rosa huset har inte matutdelningar, men på de samlingar man har, som bland annat riktas till kvinnor, går det åt mer mat.

Nicolina Holmgren

- I Lövgärdet genomförs många renoveringar så att hyrorna höjs. Där kan även de som har jobb men låga löner få problem. Jag möter familjer som är oroliga för att de inte ger barnen näringsriktig mat, då de tvingas välja bort frukt och grönsaker, säger hon.

Kalsoom Kaleem berättar att Göteborgs moské delar ut mat, men man för inte statistik över hur många som kommer. Men trycket har ökat.

- Vi delar ut till dem som kommer. Det handlar inte om muslimer eller kristna, om tro eller hudfärg, utan vi ser till människan. Alla ska ha rätt att äta sig mätta, säger hon.

Kristna fastan och ramadan överlappar

Linus Hermansson, som är diakon i Svenska kyrkan, arbetar bland annat i Bergsjöns kyrka, som har en omfattande matutdelning. Han menar att det är viktigt att uppropet är interreligiöst.

Linus Hermansson

- De organisationer som delar ut mat är de kristna och muslimska, säger han. 

Detta år överlappar också den kristna och den muslimska fastan varandra.

- Under både den kristna och den muslimska fastan så finns viljan att lyfta fram utsatthet, säger han.

Insamling av namnunderskrifter om matfattigdomen 

Efter det att ramadan avslutas så kommer de namnunderskrifter som samlats in under kampanjen att överlämnas till Göteborgs politiska ledning. Kraven är att kartlägga matfattigdomen i staden och att utarbeta en kommunal handlingsplan som ska leda till att alla senaste år 2030 har tillgång till näringsrik och tillräcklig mat.

Årets fasta inför påsken inleddes på askonsdagen den 22 februari, och pågår i 40 dagar fram till påskafton.

Ramadan pågår i år från den 23 mars till den 21 april.

I nätverket Ingen hunger i Göteborg ingår församlingar i Svenska kyrkan, Saronkyrkan, Betlehemskyrkan, Göteborgs Kristna Råd, Muslimska samverkansgruppen, Räddningsmissionen och Stadsmissionen.

Fakta: Dessa står bakom "Ingen hunger i Göteborg"

  • Muslimska samverkansgruppen
  • Göteborgs Stadsmission
  • Räddningsmissionen
  • Göteborgs kristna råd
  • Betlehemskyrkan
  • Saronkyrkan
  • Backa pastorat
  • Mölndals pastorat
  • Göteborgs domkyrkopastorat 
  • Askim församling
  • Lundby församling
  • Nylöse Pastorat
  • Västra Frölunda pastorat
  • Örgryte pastorat
  • Torslanda-Björlanda församling
  • Carl Johans pastorat