Morgon den 14 januari kunde resenärer hitta halsdukar, mössor och vantar i busskurer och på tågstation. Till varje värmande plagg fanns ett meddelande:
”Det blåser kallt i vårt samhälle, fryser du?
Den här halsduken är handstickad just för dig. Varsågod!”
Ett 60-tal av Svenska kyrkans församlingar och pastorat hade gått samman och stickat i flera månader till kampanjen #envarmarestad.
– Det är jätteroligt. Vi har fått väldigt många positiva reaktioner, säger Royne Mercurio, kommunikatör i Linköpings pastorat.
Linköping pastorat engagerade fem stickgrupper i arbetet med att tillverka halsdukar, men även personal och andra ideella har hjälpt till, berättar Royne Mercurio. Men vad halsdukarna skulle användas till var det ingen förutom domprosten och pastoratets kommunikatörer som visste om i förväg.
– När jag frågade i höstas om de ville vara med på ett hemligt projekt fick de bara veta att ”omtanke” var ett ledord. Nu är de överlyckliga när de sett att det blivit något fantastiskt som värmt jättemånga människor i morgontrafiken. Det är också en stor del av projektet.
Linköping pastorat har totalt delat ut 150 halsdukar. Personalen har åkt runt och kollat att alla verkligen har blivit upplockade och det har de. I hela Sverige uppskattar församlingarna att man tillsammans delat ut över 1 000 halsdukar.
– Det är roligt att vi som kommunikatörer i kyrkan har gjort det här tillsammans och lyckats organisera det så att plaggen delats ut samtidigt på ett 60-tal platser i Sverige, säger Royne Mercurio.
Kampanjen har fått stor spridning i media. Många människor som sett plaggen har skrivit uppmuntrande kommentarer på sociala medier under #envarmarestad.
På Linköpings pastorats Instagram skriver till exempel en distansstudent att hon åkt fel med bussen på väg till universitet, men att humöret vände när hon hittade en av halsdukarna på busshållplatsen. Många berättar också att de sett halsdukarna och blivit glada, men lämnat kvar dem till andra som kanske behöver dem bättre.
– Det är roligt att läsa. När vi ser hur det ser ut i vårt samhälle, då behövs motreaktioner och mothandlingar som visar att vi vill ha medmänsklighet, säger Royne Mercurio.
Idén till kampanjen föddes i Nederluleå församling där man redan hösten 2018 delade ut 20 halsdukar, på initiativ av kommunikatör Hanna Wallenberg.