Varje år vid palmsöndag går en procession från Olivberget ner i Jerusalem, som ett återskapande av Jesu inträde i staden för snart 2 000 år sedan. Detta skedde även i år, men med betydligt färre deltagare, berättar prästen Karin Ekblom. Den latinska patriarken av Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, inledde med att be alla deltagare att inte vifta med nationsflaggor, vilket ofta förekommer, utan enbart med palmblad och kvistar – som ett tecken på enhet, ett tecken på fred
- Det blev en stillsam marsch, utan det sedvanliga dansandet och trummandet. Det kändes som en fredsprocession, säger Karin Ekblom, vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem.
Finns en spänning i staden
Trots kriget i Gaza och våldet på Västbanken så är det lugnt i Jerusalem, åtminstone på ytan. Enligt Karin Ekblom är människor nervösa och spända.
- Det finns oro, sorg och ilska. Känslorna varierar beroende på vilka man talar med, om det är med palestinier eller judiska israeler, säger hon.
Det som förenar är en uppgivenhet, då det saknas politiker som kan visa en väg framåt efter kriget.
- Det är ingen här som ser några ljusa framtidsutsikter.
Ensam i Födelsekyrkan
Påsken infaller i år på olika datum i olika traditioner. De västerländska kyrkorna firar nu, men de ortodoxa först i början av maj. Den judiska påsken, pesach, firas mellan den 22 och den 30 april.