I söndags fanns kyrkan – nu är det en vanlig lokal

Hällum

"Det här har varit en plats som människor älskat och längtat efter", säger kontraktsprost Fredrik Nordlund om den speciella 50-talsbyggnaden. Foto: Fredrik Nordlund

”Det känns både märkligt och sorgligt”, säger kontraktsprost Fredrik Nordlund om känslorna efter gudstjänsten där Hällums kyrka togs ur bruk. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Hällum

"Det här har varit en plats som människor älskat och längtat efter", säger kontraktsprost Fredrik Nordlund om den speciella 50-talsbyggnaden. Foto: Fredrik Nordlund

Fredrik Nordlund

Efter gudstjänsten för en tid sedan väntar något nytt för det som var Hällums kyrka. Den speciella 50-talsbyggnaden kommer säljas efter att ha varit i bruk som kyrka i drygt 66 år. Det är ett beslut som fattats som ett led i arbetet med lokalförsörjningsplanen. Tanken är att en annons om försäljningen ska läggas ut senare i vår.

Under högmässan satte kontraktsprost Fredrik Nordlund ord på skiftet:

- Med denna gudstjänst upphör vi att använda denna byggnad som kyrka avskild för bön och gudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning. Vi lämnar den i  tacksamhet över allt det som Gud på denna plats har gett sin församling, sa han då, enligt Nya Lidköpings tidning.

Finns 23 kyrkor kvar nu

För Kyrkans Tidning berättar Fredrik Nordlund att detta inte var något han trodde han skulle göra och att det både känns märkligt och sorgligt att ha stängt kyrkan. 

- Det här har varit en plats som människor älskat och längtat efter. Samtidigt finns det en insikt om att det finns en gräns för hur många kyrkor vi kan ha när  medlemsantalet sakta sjunker. Det blir färre kvar som ska betala för mängden. 

Lovisa Carlsson

Kyrkoherde Lovisa Carlsson instämmer i dubbelheten.

- Det var en fin högmässa med kyrkokören som sjöng. Sedan är det klart att när det kom till momentet att ta kyrkan ur bruk så kändes det. Gudstjänster brukar vara förknippade med att det är glädje och lovsång, vilket det också var. Men sedan fanns det en stämning att det var den sista gudstjänsten. Jag tror att många kände sorg när Fredrik uttalade det.

Samtidigt menar hon att det är viktigt att blicka framåt då det finns 23 kyrkor kvar i Varabyggdens församling.

Kan nästan bli vad som helst

Efter att Fredrik Nordlund talat plockades föremål och textilier bort från altaret. De bars symboliskt  ut av församlingsmedlemmar. Två av kyrkans föremål omfattas av kulturminneslagen, det är ett rökelsekar och ett oblatjärn. Dessa har kyrkan fått tillstånd att flytta till Vedum. Altartavlan och dopfunten kommer att hamna i Vara församlingshem och övriga inventarier fördelas inom församlingen eller säljs efter beslut.

Kyrkan har ingen kyrkogård knuten till sig vilket underlättar övergången. Nu när det inte är en kyrka och en lokal kan det nästan bli vad som helst.

- Jag tror att det kan bli en del begränsningar med anledning av strandskyddet. Jag vet inte om det kan bli en bostad, eller om det är så att det ligger för nära vattnet, säger Fredrik Nordlund till Kyrkans Tidning.

Minnen delades

Den sista gudstjänsten blev en avslutning som lockade många människor – både parkeringen och kyrkorummet fylldes. 

Avslutningsvis blev det tårta till kyrkkaffet och möjlighet för de som ville att dela med sig av minnen och tankar. Någon läste en dikt. Fredrik Nordlund beskriver det som att stämningen var samlad.

- Det känns väldigt bra att det finns en rit för hur man ska göra detta så människor vet. Nu lämnar vi den här lokalen med alla goda minnen.