I Tranås får barnen både smaka och lukta på sitt dop

När pandemin satte stopp för den vanliga gudstjänsten med dopupplevelser ordnade barnledarna i Tranås en utställning i kyrkan som alla kunde besöka i egen takt i stället. Foto: Tranås pastorat

Genom en upplevelse som berör alla sinnen får barn i Tranås pastorat lära sig mer om dopet. Här bjuder man in till en doppåminnelse utöver det vanliga.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
När pandemin satte stopp för den vanliga gudstjänsten med dopupplevelser ordnade barnledarna i Tranås en utställning i kyrkan som alla kunde besöka i egen takt i stället. Foto: Tranås pastorat

När ett barn döps i Tranås pastorat får de en dopdroppe som hängs i kyrkan. Året efter, på kyndelsmässodagen, bjuds de in till en gudstjänst för att hämta dopdroppen. Under gudstjänsten anordnar pastoratet också stationer runt om i kyrkan med tema dopet.

– Det har varit väldigt uppskattat bland barnfamiljerna att man har fått resa sig upp och gå runt i kyrkan. Just det här att man inte behöver sitta stilla hela tiden är bra, säger Amanda Winbladh som är barnledare och en av de ansvariga för dopupplevelsen.

Stationerna runt om i kyrkan ska påminna om dopet genom de fem sinnena: här engageras smak, lukt, syn, hörsel och känsel. Allt går i vitt och här finns bomullstussar att dofta på och oblat, popcorn och marshmallows att smaka på. Triangel och maracas för att framkalla ljud. Små ting med olika textur att känna på. Och ljus att tända och titta på.

Till gudstjänsten bjuds de familjer som döpt sina barn under året in särskilt, men alla är förstås välkomna. Och pastoratets erfarenhet är att människor i alla åldrar uppskattar inslagen.

– Vi hade en äldre dam som kom någon gång och sa ”Åh, popcorn! Det har jag inte ätit sen jag var ung”. Så det är en upplevelse för alla egentligen, berättar Amanda Winbladh.

En påse med oblat, popcorn och marshmallows representerar smaksinnet. Hörseln av en triangel, ett ägg och en ballong. En docka klädd i dopklänning hälsade besökarna välkomna till utställningen. Foto: Tranås pastorat

Gudstjänsten har varit välbesökt under många år, så när pandemin kom och pastoratet inte längre kunde bjuda in alla som döpts under året för att fira gudstjänst tog man konceptet och gjorde om det till en utställning som kunde besökas under en längre tid.

På ett bord i Tranås kyrka ­ställde man upp fem brickor. En docka klädd i dopklänning hälsade besökarna välkomna. Kyrkan fick stå öppen varje dag och den som ville besöka utställningen gjorde det på egen hand.

För att lyckas med en utställning av det här slaget säger Amanda Winbladh att det är ­viktigt att temat verkligen görs tydligt för besökarna, utan att de leds av en gudstjänst eller guide.

– Jag tycker vi fick till det bra, man ser att det är fokus på dopet och det är väldigt enhetligt att allt går i den vita färgen. Eftersom ingen är där och berättar tanken bakom, måste man fånga det hos besökaren.

För barnledarna i Tranås församling innebar inte pandemin någon nedtrappning i arbetet. Mer än något annat blev den en kreativ utmaning. Under de senaste två åren har de ordnat flera vandringar i kyrkan som besökare kunnat ta del av på egen hand. Det är något man tänker fortsätta med.

– Jag tror att vi kan nå en större krets av människor genom att göra så här, att man kan ta del av något på egen hand. För en del kan det ta emot att gå på en gudstjänst, man vet inte riktigt vad det är och det kan vara lättare att gå in i kyrkan helt på egna villkor, säger Amanda Winbladh.

Fakta: Dopförnyelse

Gudstjänster med tema dop kan firas när som helst, anpassade för vuxna eller barn.

I påskens midnattsmässa i Svenska kyrkan brukar det ingå ett moment som kallas dopförnyelse eller doperinran, där deltagarna doppar sina fingrar i den vattenfyllda dopfunten eller på annat sätt känner på dopvattnet. Dopet aktualiseras och deltagarna får förnya sina dop- eller konfirmationslöften.