Nu slår dagverksamheten Ansgar upp portarna

Ansgar

"Ibland kan det vara en sådan enkel sak som att fylla i en blankett eller skriva ut ett papper som gör skillnad och leder till en kontakt med socialen. Vi ska vara en låg tröskel till den ingången", säger diakonen Michaela Kratz. Foto: Michaela Kratz

Region Gotland och Visby domkyrkoförsamling har med stöd av Visby Stadsmission kraftsamlat för att möta de ökade behoven. Resultatet är dagverksamheten Ansgar som på måndagen slår upp portarna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Diakon Diakoni
Ansgar

"Ibland kan det vara en sådan enkel sak som att fylla i en blankett eller skriva ut ett papper som gör skillnad och leder till en kontakt med socialen. Vi ska vara en låg tröskel till den ingången", säger diakonen Michaela Kratz. Foto: Michaela Kratz

Från klockan 10.00 på måndagen kommer dagverksamheten Ansgar kunna erbjuda en plats under dagtid för den som inte har ett stabilt boende. Lokalerna ligger i samma fastighet som Birkagården men är inte en förlängning av natthärbärgets arbete för hemlösa. 

Ansgar är en akronym för ”En Alkoholfri, drogfri och vapenfri Nära mötesplats för Samtal, Gemenskap, Ansvar för sig själv och Respekt för varandra.” En person som kommer vara aktiv i verksamhetens arbete är Michaela Kratz, diakon i Visby domkyrkoförsamling.

– De som kommer hit ska mötas av en hälsofrämjande verksamhet med stöd och rådgivning. Trösklarna ska vara låga för att hjälpa till med att förbättra besökarnas livssituation om och när de vill, säger hon. 

Inriktat på hälsa och aktivitet

Michaela Kratz har flera tankar och planer som hon ser fram emot att förverkliga. Till sin hjälp hoppas hon kunna engagera frivilliga i arbetet.

- Dagverksamheten ska vara en plats för själavård. Hit kan den som har behov komma för en kopp kaffe och aktiverade samtal. Men det kommer också finnas möjlighet att ta del av kreativa inslag som skapande, pyssel, musik och kanske laga någon enklare måltid tillsammans med andra.

Lokalen har utrymme för ungefär 20-25 personer åt gången. Michaela Kratz berättar att arbetet kommer att vara både hälsofrämjande och aktiverande. Till en del aktiviteter kommer det finnas möjlighet att anmäla sig:

- Kanske kommer det komma hit en frisör. Och det kan finnas möjlighet till fotvård eller läkarbesök, till exempel.

Det lilla som kan göra stor skillnad

Michaela Kratz är själv nyinflyttad men har fått höra från sina kollegor om det ökade behovet sedan priserna börjat gå upp och kriget i Ukraina bröt ut. Tanken med verksamheten är inte minst att vara en hjälpande hand för människor i kontakten med myndigheter. Kontakt som en del kan vara tveksamma till.

- Ibland kan det vara en sådan enkel sak som att fylla i en blankett eller skriva ut ett papper som gör skillnad och leder till en kontakt med socialen. Vi ska vara en låg tröskel till den ingången.