UPPDATERAD
Som kyrkans tidning tidigare berättat beslutade majoriteten i Nora Bergslagsförsamlings kyrkoråd att betala ut runt 400 000 kronor i ersättningen till en tidigare anställd. Oppositionen överklagade beslutet till domkapitlet.
Domkapitlet upphäver nu kyrkorådets beslut och hänvisar till att kyrkoordningen medför ett förbud mot gynnande av enskilda utan sakliga skäl, berättar SVT Örebro.
Uppsagd anställd
Den tidigare anställde lämnade på egen hand in ett anspråk på ”ideellt skadestånd” på 280 000 kronor samt ersättning för utebliven lön och ob-tillägg till kyrkorådet. Den anställde blev uppsagd i december 2020. På kyrkorådets möte i juni röstade majoriteten bestående av ledamöter ur gruppen Epok för att betala ut pengarna.
– Vi menar att frågan är så dåligt skött från början att avskedet inte skulle ha skett överhuvudtaget. Tittar man på de tre punkter som man har till grund för avskedet så är det småsaker, har Jens-Mikael Larsson (Epok), ordförande i kyrkorådet, tidigare sagt till Kyrkans Tidning.
Inte mandat att besluta
I sitt beslut skriver domkapitlet att det ”inte nog kan understryka” att kyrkorådets skyldighet att hantera inkomna skriverier på intet sätt skapar ett mandat att besluta i alla typer av frågor som en skrivelse kan innehålla.
”Ett kyrkoråd har de befogenheter som följer av kyrkoordningen, och likställighetsprincipen i 2 kap. 4 § kyrkoordningen medför ett förbud mot gynnande av enskilda utan sakliga skäl.” Skriver domkapitlet.
Jens-Mikael Larsson (Epok), ordförande i kyrkorådet, säger till Kyrkans Tidning att han inte är förvånad över domkapitlets beslut.
– Vi ville få det här prövat för att se vad som är riktigt och inte enligt kyrkoordningen. Sedan menar vi fortfarande att vi hade en moralisk skyldighet att försöka rätta till det våra företrädare ställt till med genom det oriktiga avskedet. Men nu kan vi inte rättfärdiga det på det här sättet, säger han och tillägger att det inte är troligt att kyrkorådet kommer överklaga domkapitlets beslut.
Problem med arbetsmiljön
Nora Bergslags församling har tidigare haft problem med den psykosociala arbetsmiljön och varit föremål för flera utredningar hos Arbetsmiljöverket. Senast i maj drog fackförbunden efter dialog med kyrkorådet tillbaka en så kallad 6:6a-anmälan, en formell begäran om åtgärder från arbetsgivaren.
– Vi har några punkter som vi arbetar med och ska driva igenom för att förbättra arbetsmiljön. Vi håller på att rekrytera en ny kyrkoherde och har några intressenter för jobbet. Det är prioriterat, säger Jens-Mikael Larsson.