5 i topp: Sveriges bästa kyrkor om Noa får välja

Noa Edwardsson ger ut sina poäng med hjälp av fyra kriterier. Foto: Charlotte Granrot Frenberg/Växjö stift

 

Noa Edwardsson, 22, har rangordnat svenska kyrkor runt om i landet. Nu delar han med sig av sina topp 5 i Kyrkans Tidning. 

Noa Edwardsson, 22, jobbar som organist i Kalmar domkyrka samtidigt som han gör sin master i kyrkomusik. Dessutom är han verksam inom Svenska Kyrkans Unga, som vice förbundsordförande.

Sedan 2019 har Noa Edwardsson också en “meme”-sida på Instagram. Här lägger han ut humoristiska bilder kopplade till Svenska kyrkan såväl som sina kommentarer om olika kyrkor runt om i Sverige. Han finns även på Tiktok.

Totalt har den unga organisten betygsatt mellan 250 och 300 kyrkor i olika stift. År 2020 började han offentligt, via sin Instagram, ge poäng till varje kyrka han besökte. Varje kyrka får poäng mellan 1-10.

- Mina vänner har börjat se sig om mer när de besöker kyrkor. De delar också ut poäng för skojs skull. Ofta frågar de mig om lite pärlor, eller vilken kyrka jag rekommenderar om de är på en viss plats, säger Noa Edwardsson.

Det hände att han fick frågan om vilken kyrka han tycker är bäst, utan att kunna svara. Men nu har Noa Edwardsson tagit tag i saken och rangordnat kyrkorna han besökt. Han har skapat och delat med sig av en lista på sina 20 favoritkyrkor i Sverige.

Fyra kriterier

Noas topplista har formats efter fyra kriterier: Kyrkans utseende, församlingslivet, bevarande av kulturarv och öppettider.

- Detta är till stor del en smaksak. Vissa kyrkor känns helt orörda, som ett museum. I andra har man överanpassat kyrkan utan någon hänsyn till dess historia genom att till exempel ta bort alla bänkar och sätta in stolar. Då faller ju sånt som psalmbokhållarna bort.

Noa menar att en balans bör finnas mellan att bibehålla kyrkans historiska signifikans och att få den att kännas bekväm:

- Att ta bort någon kyrkbänk där bak för att kunna lägga upp ett bord för kyrkkaffet blir då en bra kompromiss.

Kyrkans öppettider är viktiga

Ett annat aspekt som väger tungt i Noa Edwardssons poängutdelning är öppettiderna i en kyrka.

- Efter pandemin blev det allt vanligare för församlingar att endast hålla sin kyrka öppen i samband med gudstjänst. Då välkomnar man inte gäster, säger han.

Instagramkontot har fått så stor räckvidd att vissa församlingar tar kontakt med Noa Edwardsson och ber honom besöka kyrkan för att han ska poängsätta den. Han säger att han genast ger lägre poäng åt kyrkor där någon måste låsa upp åt honom och sedan låser igen efter att han lämnat kyrkan.

- Om man inte ens kan komma in i kyrkan under dagen för att tända ett ljus så åker den ner på listan direkt, säger Noa Edwardsson.

Noa Edwardssons topp 5

Här kommer Noa Edwardssons topp-5, med tillhörande motivering från kyrkentusiasten själv.

50%
Ja
50%
Nej

Total antal röster: 12

5. Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson

Fakta: Uppsala domkyrka

Utseende: 10/10 

Församlingsliv: 7/10 

Anpassat/Bevarat: 8/10 

Öppettider: 9/10 

Totalt: 34/40

- Jag kunde inte placera Uppsala domkyrka högre eller lägre. Det är trots allt den viktigaste kyrkan inom Svenska kyrkan. Går man hit på en söndag så finns det mycket att hämta. Främst i gudstjänstlivet.

Men sen kan jag tycka att det är lite fusk, eftersom det är vår ärkedom. Allt krut ligger på söndagsmässan. Närhet kan saknas. Man behöver en församling där det är hög nivå men ändå ödmjukhet. Det ska kunna vara roligt och nära också.

4. Uppenbarelsekyrkan i Hägersten

Uppenbarelsekyrkan i Hägersten. Foto: Wikimedia

Fakta: Uppenbarelsekyrkan i Hägersten

Utseende: 9/10 

Församlingsliv: 10/10 

Anpassat/Bevarat: 6/10 

Öppettider: 9/10 

Totalt: 35/40

- En nyare kyrka med en fantastiskt fin korvägg och orgelfasad. Det är inte så stort som man tror, men det blir ändå så majestätiskt när man står där inne. De har fantastiska körer och grupper. Denna kyrka har allt, men är lite dåligt placerad. Den är svårare att ta sig till, jämfört med en innerstadskyrka.

3. Vadstena klosterkyrka

Vadstena klosterkyrka. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Vadstena klosterkyrka

Utseende: 10/10 
Församlingsliv: 8/10 
Anpassat/Bevarat: 8/10 
Öppettider: 10/10 
Totalt: 36/40

 

- En stor poäng är att jag älskar kyrktorn, det vet de som följer min instagram. Denna kyrka har bara en liten, men superfin spira i mitten. Annars är denna kyrka tiptop i två kategorier: Byggnaden och öppettiderna.

Vilka valv, vilken orgel, fantastiskt altarskåp! Kyrkan håller öppet sent på kvällen och tidigt på morgonen. Pilgrimscentrum välkomnar alltid folk.

Det som gör att denna kyrka inte är högre placerad är att dess största fokus, enligt min uppfattning, ligger på pilgrimer, inte på de övriga verksamheterna. Församlingslivet borde vara fokuset i en kyrka som placeras högre.

2. Kalmar domkyrka

Kalmar domkyrka. Foto: Wikimedia

Fakta: Kalmar domkyrka

Utseende: 10/10 

Församlingsliv: 9/10 

Anpassat/Bevarat: 10/10 

Öppettider: 9/10 

Totalt: 38/40

- Kalmar domkyrka befinner sig i en medelstor stad - vilket är det bästa för en församling som vill vara stor men ändå bibehålla sin närhet. Domkyrkan samlar alla stadsbor och verksamheter i Kalmar. Dessutom är den väldigt praktfull och stor!

Kyrkan på första och andra plats på min lista ligger väldigt nära varandra i kvalitet. Jag avstår från att sätta denna på första plats då jag inte vill vara för subjektiv - detta är ändå kyrkan jag jobbar i.

1. Olaus Petri kyrka i Örebro

Olaus Petri kyrka i Örebro. Foto: Wikimedia

Fakta: Olaus Petri kyrka i Örebro

Utseende: 10/10 

Församlingsliv: 10/10 

Anpassat/Bevarat: 10/10 

Öppettider: 9/10 

Totalt: 39/40

- Olaus Petri kyrka är näst intill perfekt på alla plan. Det är en enormt cool kyrka! Precis som Kalmar domkyrka ligger den i en medelstor stad och har en stor församlingsbas, trots det lyckas den ändå hålla närheten kvar.

Kyrkan är hem till en fantastisk församling med många grupper. Jag blev så väl bemött här. Människorna som fostras i grupperna där blir så otroligt inspirerade till att själva jobba i kyrkan. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Samuel Holm
Har inte varit i kyrkorna Hägersten och Kalmar, förutom St:a Birgittas kyrka i Kalmar som var mkt vacker. Förövrigt håller jag med dig Noa! Lycka till i Kalmar. Mvh Samuel