DO: Inte religiöst tvång för kyrkomusiker att delta i andakt

Det är inte diskriminering att kräva att kristna medarbetare närvarar vid andakter och gudstjänster i anslutning till personalsamlingar. Det slår Diskrimineringsombudsmannen fast i ett beslut.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

KT har tidigare berättat om organisten som anmält sin arbetsgivare, en församling i Skåne, till Diskrimineringsombudsmannen (DO). 

Enligt anmälan hade hon inom ramen för sin tjänstgöring i församlingen utsatts för ”religiöst tvång”. Tvånget handlade om att organisten och övrig personal inte kunnat välja om de ville vara med eller inte på mässan som brukar inleda personalsamlingen.

– Jag delar faktiskt kyrkans tro och är medlem i Svenska kyrkan, det måste man för övrigt vara för att få anställning. Jag är en troende kristen, men jag vill bestämma själv när jag har mina andakter och med vem, sade organisten då.

Problemet låg i vad organisten beskrev som en djupt kränkande upplevelse att behöva utöva religiösa handlingar "på kommando". 

– Det är en synnerligen personlig upplevelse och obehagligt att bli tvingad att ta nattvard, eller avstå.

Organisten avslutade sin tjänst genom en överenskommelse med församlingen. 

Nu, nästan två år senare, har DO kommit med sitt beslut och slår fast att det inte är ett brott mot diskrimineringsförbudet att ordna gudstjänster och andakter i samband med personalsamlingar.

I beslutet skriver DO att organisten inte har behandlats annorlunda jämfört med sina kollegor och därför inte blivit diskriminerad: 

"Det står klart att personerna i den grupp kristna personer som NN tillhör inte särskilt missgynnas av en bestämmelse varigenom de förpliktas att närvara vid religiösa ceremonier på arbetsplatsen. Församlingen har därför inte utsatt NN för indirekt diskriminering"

DO har inte i sin utredning hittat stöd för att organisten skulle ha blivit tvingad att aktivt delta i ceremonin, genom exempelvis att ta emot nattvarden, så den delen omfattar inte beslutet. 

– Det är väldigt tråkigt att en sådan här situation har kunnat uppstå, för det handlar om en medarbetare. Samtidigt så är det här är ett klargörande som är tydligt och bra för Svenska kyrkan, säger Per Westberg, förhandlare på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

– Det bekräftar att det inte är en diskriminerande handling att i en kyrklig kontext inleda en arbetsplatssamling med en gudstjänst, under förutsättningen att man behandlar alla lika. 

Vad innebär detta framåt?

– Församlingar kan känna sig trygga i att man kan klargöra att en del av våra arbetsplatsträffar inleds med en gudstjänst eller andakt. Så är det redan på de flesta ställen, men nu kan vi slippa den eventuella osäkerheten kring det. 

– Det är också viktigt att konstatera att vi i Svenska kyrkan inte har något krav på bekännelse eller på att man deltar i kommunionen.

Fakta: DO

DO utövar tillsyn över diskrimineringslagen.

Om DO bedömer att det skett en överträdelse av diskrimineringslagen kan DO i vissa fall väcka talan i domstol.

I andra fall kan DO nöja sig med att konstatera överträdelser eller risk för överträdelser. DO kan även ge rekommendationer för vad som kan göras för att undvika diskriminering och främja lika rättigheter.