Interreligiös manifestation för Ukraina hölls i Jerusalem

Karin Ekblom, Svenska kyrkans präst i Jerusalem vände sig direkt till patriark Kirill i sitt tal. 

 Foto: Yonatan Sindel

Företrädare för olika religiösa samfund samlades utanför den ryskortodoxa kyrkan i Jerusalem för att protestera mot kriget. Karin Ekblom, präst vid Svenska teologiska institutet (STI) var en av talarna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Karin Ekblom, Svenska kyrkans präst i Jerusalem vände sig direkt till patriark Kirill i sitt tal. 

 Foto: Yonatan Sindel

I ett brev vädjar 150 representanter för olika religioner till den ryskortodoxa kyrkans överhuvud, patriark Kirill i Moskva, att använda sin ställning för att mäkla fred.

I måndags samlades företrädare för olika samfund till en manifestation i Jerusalem. Bland talarna fanns den latinska patriarken Pierbatttista Pizzaballa, Sheik Hassan Abu Galion och Rabbi David Rosen. Svenska kyrkan och STI företräddes av Karin Ekblom som i sitt tal vände sig direkt till patriark Kirill:

”Jag ber dig, vår broder i Kristus, hjälp oss, ge oss fred”.

Manifestationen ägde rum på ” Moscow square” framför Holy Trinity Cathedral, den ryskortodoxa kyrkan i Jerusalem. Efter manifestationen tejpades brevet fast på kyrkans yttervägg.

–  Vi gjorde det här för alla människor som vi har i våra kyrkor och våra trossamfund. De ska veta att vi bryr oss om vad som pågår, säger Karin Ekblom till Kyrkans Tidning.

–  Våra röster kanske inte påverkar de beslut som tas i Moskva, men det är vår skyldighet att gå ut och visa stöd när liv tas, hus förstörs och människor flyr.

Manifestationen fick en hel del uppmärksamhet i israelisk och internationell press, berättar Karin Ekblom.

–  Det var ett stort uppbåd med journalister här. Platsen har nog betydelse. Att religiösa företrädare visar enighet i Jerusalem som är en plats för konflikter har ett stort symbolvärde, säger hon.