Ja till kritiserad gruva i Kallak väcker känslor av sorg

Biskop Åsa Nyström i Luleå stift och Ingrid Inga ledamot i Sametinget och tidigare ordförande i Svenska kyrkans samiska råd  har reagerat på regeringens beslut om gruvplaner i Kallak. Foto: Luleå stift och Alex Giacomini /Ikon.

– Det är en sorg och oerhörd besvikelse att urfolket samerna och samernas marker som man är så beroende av för sin försörjning inte respekteras i Sverige, säger Ingrid Inga, ledamot i Sametinget och tidigare ordförande i Svenska kyrkans samiska råd om regeringens beslut att gå vidare med den planerade gruvdriften i Kallak.

 

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Biskop Åsa Nyström i Luleå stift och Ingrid Inga ledamot i Sametinget och tidigare ordförande i Svenska kyrkans samiska råd  har reagerat på regeringens beslut om gruvplaner i Kallak. Foto: Luleå stift och Alex Giacomini /Ikon.

I dag meddelade regeringen att de godkänner gruvbolagets ansökan om bearbetningskoncession i Kallak.

Gruvplanerna har fått hård kritik av bland annat rennäring och miljörörelse. Även ärkebiskop Antje Jackélen och biskop Åsa Nyström i Luleå stift kritiserade planerna i ett öppet brev till regeringen tidigare i år. De tog sin utgångspunkt i de fyra aspekter som Svenska kyrkan jobbar med i sitt hållbarhetsarbete: ekologisk-, ekonomisk-, social- och andligt-existentiell hållbarhet. De menade att etablering av en gruva i Kallak skulle stå i strid med alla dessa fyra delar.

Efter beslutet skriver biskop Åsa Nyström på sin facebooksida:

”I dag tänker jag särskilt på det samiska folket efter regeringens beslut att bevilja bearbetningskoncession för gruva i Gallók. Beslutet väcker självklart en mängd känslor. Många beslut återstår dock, härnäst prövning enligt miljöbalken av mark- och miljödomstolen.”

Den planerade gruvan har fått hård kritik och konflikten har stått mellan gruvnäringen å ena sidan och miljörörelsen och rennäringen på den andra.

Ingrid Inga, ledamot i sametinget och tidigare ordförande i Svenska kyrkans samiska råd är besviken. 

Nu kan ju inte regeringen i internationella sammanhang överhuvudtaget lyfta fram urfolksfrågor. När man inte har en respekt för sitt eget urfolk kan man inte heller i internationella sammanhang prata om urfolket samerna och inte andra urfolk heller. Här har man verkligen visat med all tydlighet att respekten för urfolksrätten och de rättigheter som samiska folket har inte respekteras av regeringen, säger Ingrid Inga.

–Staten tänker bara kortsiktigt, det här är en katastrof för rennäringen i området, säger Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Svenska kyrkans samiska råd. Foto: Marcus Bäckström

Erik-Oscar Oscarsson, ny ordförande i Svenska kyrkans samiska råd och ledamot i Sametinget menar att Sveriges regering med detta beslut visar sitt koloniala förtryck igen.

–Jag har är riktigt ledsen och arg. Det handlar inte bara om rennäring, i den samiska traditionen är marken grunden för de andliga sprituella värdena. Nu förstörs mycket för tid och evighet,

Beskedet som gavs av näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressträff under tisdagen,  innebär att svenska Jokkmokk Iron Mines AB, som ägs av det brittiska gruvföretaget Beowulf Mining, får en så kallad bearbetningskoncession. Koncessionen innebär en rätt för företaget att utvinna de malmer och minerar som finns i det utpekade området. Dock återstår en mängd prövningar i olika instanser och ett antal villkor som ska uppfyllas. 

— Koncessionen innebär inte ett tillstånd att påbörja gruvdrift här och nu, sade näringsminister Thorwaldsson till TT.

Thorwaldsson tror att det svåraste hindret blir miljöprövningen som görs av mark- och miljödomstolen, men tror trots detta att det kommer att bli en gruva.