Jäders kyrka får mest i bidrag 2022

Konservator Misa Asp visar arbetsbeskrivningen för Noel Norrman och Katayon Miri, studenter på konservatorprogrammet vid Göteborgs universitet, som ska jobba som assistenter vid Jäders kyrka i sommar. Foto: Mikael M Johansson.

Jäders kyrka i Strängnäs stift får 7,8 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning för 2022. Det mesta av det går till ett stort restaureringsprojekt av kyrkans utsmyckningar i sandsten från 1600-talet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Konservator Misa Asp visar arbetsbeskrivningen för Noel Norrman och Katayon Miri, studenter på konservatorprogrammet vid Göteborgs universitet, som ska jobba som assistenter vid Jäders kyrka i sommar. Foto: Mikael M Johansson.

Takomläggningar, fasadrenoveringar och reparation av torn finns med bland de mer kostsamma projekten som får del av den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) och kyrkounderhållsbidrag (KUB) för år 2022.

Det projekt som får mest är restaureringen av sandstensornamenten på Jäders kyrka. Första etappen är redan i gång. Det var Axel Oxenstierna, som själv vilar i det Oxenstiernska gravvalvet i Jäders kyrka, som lät dekorera kyrkan med de detaljrika utsmyckningarna. 

– Enligt sägnen var den här stenen menad att bygga klart Fiholms slott med, men det hamnade i stället på kyrkan, säger Lennart von Quanten, projektledare för restaureringsarbetet.

– Det är hög kvalitet på stenen och på arbetet. Det finns en hel del original kvar från 1600-talet och det har ett mycket stort kulturhistoriskt värde.

Detaljrika utsmyckningar utgör ett konsthistoriskt arv. Ett omfattande rengöringsarbete görs för att ta bort alger och lavar som fräter på stenen. Foto: Mikael M Johansson.

Taket på Jäders kyrka brann på 1800-talet och då skadades en del av sandstensornamenten. De lagades med cementbruk och även lagningarna har i dag ett kulturhistoriskt värde.

– Vi kommer naturligtvis att spara så mycket som det går av originalstenen som är hel och vi sparar en hel del från 1800-talet. Sedan byter vi det som inte går att restaurera.

Den nya sandstenen köps in från Tyskland. En grovhuggning görs utifrån en skannad kopia, sedan huggs bitarna till för hand. 

– Vapensköldarna som är otroligt detaljrika hugger man inte nytt utan vi lagar de delar som är skadade för att få tillbaka ursprungsdetaljerna.

Olika färgmarkeringar visar om detaljerna går att laga eller kommer att behöva bytas ut. Gula markeringar betyder att delarna ska tas bort och ersättas med nytillverkade kopior.

För 2021 fick Kafjärdens församling sammanlagt nästan 8 miljoner kronor i KAE och KUB för den första etappen. För år 2022 och den sista etappen blir det nästan lika mycket till, 7,8 miljoner.

I Växjö stift är det mest kostsamma projektet saneringen av Kristdala kyrka från 1700-talet, där fuktskador skapat dålig inomhusluft. Döderhults församling får 7,1 miljoner i KAE för sanering, nytt brandskydd och värmesystem.

Det omfattande restaureringsarbetet av sandstenen på Jäders kyrka beräknas ta två år. Foto: Mikael M Johansson.

Största KAE-projektet i Karlstad stift är renoveringen av Sundals-Ryrs kyrkas torn och fasad. För den första etappen som inleds 2022 får Brålanda pastorat 4,3 miljoner som täcker över 80 procent av kostnaden.

– Vi har under ett antal år väntat med renoveringar för att först anta en långsiktig plan för vad vi ska satsa på. Det finns en del pengar i kassan, men vi har stora behov på andra kyrkor också och jag tror att de närmaste fyra, fem åren kommer vi att ha mycket att göra och då kommer det att ta på vår ekonomi, säger kyrkoherde Thomas Holmström. 

Precis som många andra församlingar och pastorat innebär utvecklingen med minskande intäkter från kyrkoavgiften att Brålanda pastorat behöver se över sina fastighetskostnader och göra prioriteringar. Pastoratet har fem kyrkor och kyrkofullmäktige har beslutat att sälja församlingshemmen i Sundals-Ryrs och Gestads församlingar.

– Vi har värderat vad som i längden behövs och kommit fram till att det är kyrkorna vi ska satsa på. I Gestads kyrka planerar vi också för en anpassning för att kunna använda lokalen mer flexibelt.

Fakta: Största KAE-projekten 2022

Uppsala stift 40,8 miljoner
Staffans kyrka: 4,9 miljoner. Renovering av interiör, exteriör och murar
Linköpings stift 41,4 miljoner
Linköpings domkyrka: 3,3 miljoner. Restaurering av takvalv och orgel.
Skara stift 47 miljoner
Mariestads domkyrka: 6,2 miljoner. Fönsterrenovering.
Strängnäs stift 26,5 miljoner
Jäders kyrka: 7,8 miljoner. Restaurering av sandstensornament och klimatförebyggande arbete.
Västerås stift 27,6 miljoner
Hagakyrkan: 4,8 miljoner. Renovering fasad, fönster och torntak.
Växjö stift 48,2 miljoner
Kristdala kyrka: 7,1 miljoner. Sanering, brandskydd och värmesystem.
Lunds stift 69,6 miljoner
Carl Gustafs kyrka i Karlshamn: 6,5 miljoner. Renovering av koppartak och fasad.
Göteborgs stift 62 miljoner
Sa Birgitta kapell: 3,3 miljoner. Renovering fönster och konstruktionselement.
Karlstad stift 23, 2 miljoner.
Sundals-Ryrs kyrka: 4,3 miljoner. Renovering av torn, fasad och fönster.
Härnösands stift 26,8 miljoner
Härnösands domkyrka: 7 miljoner. Renovering av fasad, tak och fönster.
Luleå stift 17 miljoner
Luleå domkyrka: 5,1 miljoner. Renovering av fasad och spiror samt nytt Ansgarskors och korsblomma.
Visby stift 15,1 miljoner
Öja kyrka: 5,1 miljoner. Restaurering tak och fasad.
Stockholms stift 23,7 miljoner
Lovö kyrka: 5,7 miljoner. Renovering tak, fasad och fönster.

Fakta: Ersättning för underhåll av kyrkor

Kyrkoantikvarisk ersättning, KAE, är den statliga ersättning som Svenska kyrkan får för att förvalta det kulturarv som kyrkorna utgör. Pengarna fördelas till stift och församlingar för underhåll av kyrkobyggnader och ligger på 460 miljoner årligen.

Kyrkounderhållsbidrag är ett inomkyrkligt bidrag, ett komplement till KAE, som också kan tilldelas nyare kyrkor.