“Jag är inte intresserad av att stöka runt”

Karolina Bråkenhielm

Karolina Bråkenhielm fick årets S:ta Ceciliapris. Foto: Privat och Wikimedia

Hon värderar barnkörer högt och att daglediga ska få se unga musicera. Årets S:ta Ceciliapris gick till Karolina Bråkenhielm som är organist i Botkyrka församling.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Karolina Bråkenhielm

Karolina Bråkenhielm fick årets S:ta Ceciliapris. Foto: Privat och Wikimedia

Årligen delas ett kyrkomusikaliskt pris ut till någon som på ett förtjänstfullt sätt verkar för kyrkomusiken i Stockholms stifts. I år gick priset till Karolina Bråkenhielm som tjänstgör i Botkyrka församling. 

- Det känns såklart jätteroligt. Det här ger också lite ljus till vår församling då vi ligger långt ut i stiftet, säger hon.

Det var under årets upplaga av Stockholms stifts kyrkomusikfest Jubilate i Storkyrkan och under det inslag som kallas “evensong”, som Karolina Bråkenhielm fick ta emot stipendiet och utmärkelsen. Evensong är en anglikansk tradition där sång står i fokus i gudstjänsten.

Varför fick du priset, tror du?

- Jag har varit i församlingen i tio år och sa till mig själv i början att jag måste stanna här. Liksom gräva där jag står. På så sätt har jag kunnat bygga relationer med lokalsamhället och fått förtroende. 

Vågade fråga 

Detta är något som märks inte minst i det samarbete hon vågade ta initiativet till att inleda. Att nyttja kyrkans lokaler är inget ovanligt för grupper och organisationer som ägnar sig åt musik. 

- Kyrkan har ofta de bästa lokalerna med instrument och akustik, i ett samhälle. Det nyttjar exempelvis symfoniorkestern och övar i kyrkan men har sin egen verksamhet. Men så tog jag mod till mig och frågade om vi inte kunde ha någon konsert ihop. Det ville de och nu har vi konsert en eller två gånger om året tillsammans. Det ger mig otroligt mycket.

Tidigare har Bråkenhielm inte hittat sin väg i hur man leder barnkörer. Något hon nu funnit och numera tycker om körformen mycket.

- Att göra en barnkör bra är inte lätt, men jag tror det handlar om respekt. Jag vill lära barnen musik och är inte intresserad av att “stöka runt”. Det är viktigt att inte underskatta barn, de kan göra otroligt mycket och är genier. Jag är seriös med dem och skapar en relation. Men alla måste hitta sitt sätt att leda, det här är mitt. 

Hon har också skapat ett sammanhang där win-win har formats. 

- Att ha lunchkonserter där daglediga får se barn, unga och amatörer musicera. När dessa får ta plats i ett riktigt sammanhang är det tydligt hur de växer, säger hon.

Framöver kan man se hennes projekt “Fåglarna och vinden” på pingstdagen och symfoniorkesterns konsert i juni bland annat.