"Jag gick upp klockan tre och mjölkade före julottan"

För femtionde året i rad tar kyrkvärden Kerstin Balck Ahlén emot besökarna på julottan i Ekerö kyrka. Foto: Mikael M Johansson

För femtionde året i rad ska kyrkvärden Kerstin Balck Ahlén ta emot besökarna på julottan i Ekerö kyrka.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
För femtionde året i rad tar kyrkvärden Kerstin Balck Ahlén emot besökarna på julottan i Ekerö kyrka. Foto: Mikael M Johansson

– De första åren när julottan började klockan sex fick jag stiga upp klockan tre för att hinna med morgonmjölkningen först. Mina kossor blev förvånade över att bli väckta.

Det var 1972 som den då 38-åriga kyrkorådsledamoten Kerstin Balck Ahlén blev tillfrågad om att vara kyrkvärd.

– Jag såg det som ett hedersuppdrag, ja faktiskt som ett kall, säger Kerstin Balck Ahlén.

Hon blev tillfrågad av två andra kyrkvärdar och de arbetade tillsammans varje söndag i 25 år innan de andra två lämnade sitt uppdrag.

– Det har känts viktigt att vara på plats. Jag har sett det som en plikt och ett förtroendeuppdrag. Kyrkvärd är en väldigt gammal uppgift inom kyrkan. Jag känner en särskild högtidlighet och en känsla av ödmjukhet, säger Kerstin Balck Ahlén som allra mest uppskattar uppgiften att få ta emot människor i kyrkan.

En höjdpunkt var det när Gustaf VI Adolf besökte kyrkan, här tillsammans med kyrkoherde Åke Sundelin. Kerstin syns längst bak, till vänster i bilden. Foto: Mikael M Johansson

Höjdpunkten i Kerstin Balck Ahléns tid som kyrkvärd kom redan första åren när kung Gustaf VI Adolf kom på besök.

– Det var annandag pingst 1972. Jag och de andra två kyrkvärdarna tog emot honom och hans uppvaktning vid grinden och ledsagade honom till kyrkan. Det var inte ett officiellt besök, men det blev ändå mycket högtidligt.

Kerstin Balck Ahlén har lämnat kyrkorådet där hon har suttit sedan 1968 i och med höstens kyrkoval. Men uppdraget som kyrkvärd vill hon gärna ha kvar. Numera har barnen tagit över gården och kossorna är utbytta mot hästar så hon behöver inte sköta morgonmjölkning före gudstjänsten.

– Jag hoppas att jag får fortsätta som kyrkvärd. För mig är kyrkan en naturlig del av livet.

Även om inte lika många människor kommer så står kyrkan där den står och budskapet behöver höras om och om igen.

– Varje tillfälle är unikt och härligt, men det är klart att det är speciellt vid advent och jul när det kommer mycket folk. julottan är årets höjdpunkt för mig med alla ljus, marschallerna utanför kyrkan och stämningen.

Fortfarande fylls kyrkan vid jul och advent, men annars är det inte lika många besökare i kyrkan som när Kerstin Balck Ahlén började som kyrkvärd. Det är den stora förändringen hon har sett under de 50 åren. För henne är kyrkan en viktig plats.

– Även om inte lika många människor kommer så står kyrkan där den står och budskapet behöver höras om och om igen.

" Jag har sett det som en plikt och ett förtroendeuppdrag" Foto: Mikael M Johansson

Fakta: Detta är en kyrkvärd

Redan på 400-talet i Rom finns det dokumenterat hur lekmän hade ansvar för praktiska angelägenheter kring gudstjänstlivet.

Kyrkvärden i Svenska kyrkan är en församlingsmedlem som är värd vid gudstjänsterna. Uppgifterna är en del i det liturgiska ämbetet och kan vara till exempel att välkomna besökare, läsa text, ta upp kollekt och dela ut nattvard.

Den som tillhör Svenska kyrkan, är döpt och har fyllt 16 år kan bli vald till kyrkvärd av av kyrkorådet eller församlingsrådet. En av kyrkvärdarna ska vara ledamot i något av råden.

I varje församling finns en kyrkvärd som tillsammans med kyrkoherden är ansvarig för kyrkans inventarier.