Receptspecial: Godbitar från Julbordet i Rosersberg

Varje år bjuder husmor Ingela Lee på julbord. Här i Rosersberg norr om Stockholm har måltiden blivit centrum för många seniorer. Att mötas två gånger i veckan och bli omsluten av en varm gemenskap gör mycket för känslan av att höra till.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

En mjuk pepparkaka gräddas sakta. Från ugnen sprids ljuvliga juldofter. Kryddnejlika. Kanel. Kardemumma. Ingefära.

Flinka fingrar fixar snabbt nästa steg. Frostingen som ska prickas med ett rött mönster, frysta lingon. De flesta ingredienserna är ekologiska och alla är laktosfria. Livsmedelspriserna har skenat så det gäller att planera inköpen, säger Ingela Lee, husmor med bas i Rosersbergs församlingsgård, Märsta pastorat.

Omedelbar succé

Alla som har möjlighet i personalen hjälper till vid jullunchen, särskilt kollegan Lisbeth Rehnberg som bland annat välkomnar gästerna med glögg. Dagen innan hjälper volontärer till för att allt ska hinna bli klart.

– Det är sjätte jullunchen som jag förbereder. Favoriterna på julbordet återkommer år efter år. Inlagd sill, gubbröra, gravad lax. Ibland är det mer tillfälliga rätter som kycklinglevermousse och kalvsylta. Efterrätterna är en buffé med små godsaker, som saffranspannacotta och passionstryfflar.

Ingela Lee hade jobbat tio år som kock på en förskola när Märsta pastorat behövde en husmor. Hon sökte och fick jobbet. Och det blev en omedelbar succé säger volontären Marguerite Hammar, 92 år ung, som är på plats när Kyrkans Tidning besöker Rosersberg.
 

Dukning

"Dukningen är oerhört viktig. Det ska vara harmoni. När en gäst sätter sig ner ska han eller hon inte behöva justera bestick och tallrik", säger Marguerite Hammar. Foto: Mikael M Johansson

2022 går julbordsdukningen i rött och vitt och Marguerite Hammar står som vanligt för den delen av förberedelserna. Borden pryds av kvistar med bär, domherrar och ljust porslin på krossad sammet – ett fynd från Jula, får vi veta. I fönstren lyser vita julstjärnor.

Servetterna är av styvare papper, nästan som tyg, för att brytningen ska ge bästa resultat i den trekantiga festvikningen. Marguerite går runt bordet och mäter avståndet mellan bordskant och tallrik med en pekfingerknoge.

– Det handlar om att gästen ska känna sig välkommen och omhändertagen. Dukningen är oerhört viktig. Det ska vara harmoni. När en gäst sätter sig ner ska han eller hon inte behöva justera bestick och tallrik. Det ska vara noggrant från början, inget hafsverk, säger hon.

Om tallrikarna är mönstrade ska mönstret på förrätts- och huvudrättstallrik vara i fas med varandra. Bordsdekorationerna ska vara låga så att gästen har fri sikt. Bordsseten placeras mitt emot varandra för god ögonkontakt. Om det estetiska är på plats, kan gästen njuta ännu mer av maten, förklarar Marguerite Hammar. Mellan 60 och 70 personer brukar komma på jullunchen. Runt 25 på en vanlig träff i veckan.

Fakta: SAFFRANSPANNACOTTA

4 portioner
(eller 10 små till buffé)

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 påse saffran (0,5 g)
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Röda vinbär eller valfria bär/sylt

Gör så här:
● Lägg gelatinblad i blöt 5 minuter.

● Koka upp grädde, saffran, socker och vaniljsocker, ta av från värmen.

●Krama ur vattnet från gelatinet och blanda i den varma grädden.

● Låt svalna lite och häll upp i portionsglas.

● Låt stå i kylskåp minst 4 timmar.

● Garnera med bär eller sylt när pannacottan stelnat.

saffranspannacotta

Kompletterar varandra i köket

För sex år sedan blev det en lucka mellan husmödrarna i församlingsgården i Rosersberg. I väntan på att Ingela Lee skulle börja, klev Marguerite Hammar in.

– Det var inte många månader jag jobbade men jag gjorde vad jag kunde, säger Marguerite Hammar som då var 86 år. Nu arbetar hon som volontär på tisdagsträffarna och ibland på soppluncherna på fredagar.

– Allt jag kan och gör här i församlingen, har jag lärt mig av dig, säger husmor Ingela Lee och kramar om Marguerite.

– Äsch, du kunde allt innan. Du är en helt fantastisk husmor. Du har alla kvaliteter som krävs. Att vara husmor är inget lätt uppdrag, man ska se varje person som kommer hit och ha ett fint sätt mot alla. Den som kommer till församlingsgården ska känna att husmor bryr sig om just mig. Det lyckas du med.

– Och så kompletterar vi varandra bra i köket. Vi behöver inte prata om vad som ska göras. Vi ser, säger Marguerite Hammar och skrattar.

"Årsrika människor"

1961 började hon jobba på Civilförsvarets skola som senare blev Räddningsverkets skola. Ämnet var fältmässig förplägnad och det är nog många som i dag skulle vara glada att få ta del av hennes färdigheter. Att laga mat ute i skogen med hjälp av en lågtryckspanna eller den Sundelinska pannan, konstruerad för att till exempel koka 300 liter ärtsoppa, är inga problem för Marguerite.

 Ingela Lee och Marguerite Hamma

Husmor Ingela Lee och volontären Marguerite Hammar hjälps åt för att skapa en helhetsupplevelse för gästerna. "Gästen ska känna sig välkommen och omhändertagen", säger Marguerite.

Nu inskränker sig hennes arbete på Räddningsverket till skademarkör på olika övningar, främst för brandmän. Förr undervisade hon även i praktisk sjukvård och det har visat sig komma till nytta i många situationer.

– De senaste tio åren har jag regelbundet kommit till församlingsgården. Jag trivs väldigt bra här. Det är främst äldre som kommer hit. Eller äldre och äldre, jag tycker om Barbro Westerholms begrepp årsrika människor. Vid något tillfälle genom åren har någon svimmat. Då har jag tack vare min yrkesmässiga bakgrund vetat vad vi skulle göra.

Sprang sex kilometer varje dag

Hon håller sig i god form och hon tror att det har betydelse att hon rörde på sig mycket som barn. Varje dag sprang hon till skolan, tur och retur sex kilometer från hemmet på Hagagatan inne i centrala Stockholm till Statens normalskola på Riddargatan. Sitt första jobb hade hon som 18-åring på Överståthållarämbetet.

– Det var så fruktansvärt tråkigt och jag sa till mamma: Hur ska jag stå ut? Tänk på något roligt när du gör något tråkigt, sa hon. Det gjorde jag och det är det bästa råd jag fått i livet. Det har jag använt mig av många gånger.

Fakta: GUBBRÖRA

8 bufféportioner

3 matjessillfiléer
0,5-1 rödlök
3 hårdkokta ägg
1 msk kapris
0,5 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
1 dl majonnäs
3-4 msk crème fraiche
Salt och peppar

Gör så här:
● 
Skär sillen i fina tärningar.

● Skala och finhacka lök och ägg. Skölj av äggen så inga skal blir kvar.

● Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

● Servera med knäckebröd eller kavring som förrätt, till buffén eller som
vickning.

EGEN MAJONNÄS

1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2,5 dl rapsolja

Gör så här:
● Se till att alla ingredienser är rumstempererade.

● Mixa alla ingredienser i en mixer.

Gubbröra

Blivit tuffare för människor

Tillbaka in i köket igen där Ingela Lee jobbar med de olika godsakerna. Den största skillnaden mellan att vara kock på förskola och husmor i en församling är att förskolan hade en fast matsedel under en månad, som hon lagade om och om igen.

– Till slut kunde jag allt utantill. Jag trivdes bra med att arbeta nära barnen men här har jag mycket större frihet med matlagning och bakning och kontakten med alla som kommer hit är rolig och spännande. Jag är nära verksamheten. Min chef är församlingsherde här i Norrsunda församling och jag tycker att vi har bra dialog. Hon lyssnar. Det vi gör har betydelse, det känns.

– Vi har vår viktiga verksamhet här i församlingsgården. Men i pastoratet har vi också matkassar som delas ut av diakoner i Valsta. Det har blivit så mycket tuffare för många människor.

Fakta: MJUK PEPPARKAKA MED CITRONFROSTING OCH LINGON

75 g smör
3 ägg
1 dl råsocker, strö
1,5 dl rårörda lingon
2 dl farinsocker
2 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
2 krm salt

Frosting
1 citron
3 dl florsocker
50 g rumsvarmt smör
300 g färskost
Garnering
Frysta lingon

Gör så här:
● Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, råsocker och farinsocker riktigt pösigt. Rör i lingonsylt, grädde och smör.

● Blanda de torra ingredienserna. Sikta ner i äggsmeten, rör försiktigt.

● Lägg bakplåtspapper i en form med måtten cirka 23x23 cm och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter tills den är genomgräddad, prova med sticka. Låt kallna.

● Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur 2 msk saft. Vispa smör och florsocker. Tillsätt färskost, citronskal och saft och vispa till en slät kräm. Bred på kakan. Toppa med lingon. Skär i bitar.

EGEN FÄRSKOST

Det är enkelt att göra egen färskost och du kan använda laktosfria produkter. Använd inte lätta eller magra råvaror.

1 liter mild yoghurt
2 dl crème fraiche

Gör så här:
● Blanda ingredienserna och värm i kastrull till 37 grader. Använd ett durkslag och sila genom en tunn handduk. Ställ durkslaget på en bunke. Det blir ganska mycket vätska. Låt stå i kylskåp över natten och du har en fin färskost som kan användas i exempelvis cheesecake eller smaksättas med örter och kryddor att ha på smörgås.

Mjuk pepparkaka

Fakta: PASSIONSTRYFFEL

25 st

3 passionsfrukter
1 dl grädde
250 g hackad vit choklad
25 g rumsvarmt smör i tärningar
Riven kokos

Gör så här:
● Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ur i en kastrull tillsammans med grädden, koka upp.

● Lägg choklad och smör i en bunke.

● Sila den heta passionsgrädden över choklad och smör och blanda ihop. (Om inte allt smälter kan du värma försiktigt i kastrullen.)

● Lägg bakplåts- eller smörpapper i en form och häll ut blandningen.

● Lämna i kylskåp minst 6 timmar och skär i 25 bitar som formas till bollar. Rulla i kokosflingor.

kokosbollar