Mårten Schultz menar att Rasmus Paludans bränning av koranen rent juridiskt inte är en inskränkning av religionsfriheten, en frihet som innebär rätt att ut-öva sin religion.
– Det beteendet i sig inskränker inte muslimers rätt att utöva religion. Om han skulle bränna den framför en moské skulle ju detta kunna närma sig en inskränkning av religionsfriheten, men inte som det ser ut nu, även om jag vet att Koranen har en väldigt stor betydelse inom islam, säger Mårten Schultz, professor med inriktning på civilrätt och aktuellt med boken Det får man väl inte säga i det här landet som handlar om yttrandefrihetens gränser.
Inte hets mot folkgrupp
Schultz har stor förståelse för att det som Paludan gör kan uppfattas som en inskränkning i religionsfriheten
– Men om man ska säga nåt övergripande om svensk rätt och skydd av yttrandefrihet så prioriteras yttrandefriheten före andra fri- och rättigheter, tillexempel religionsfrihet.
Inte heller hets mot folkgrupp skulle kunna användas för den som vill stoppa Paludans handlingar, menar Schultz.
– Så som Paludan gör det; skändar koranen, uttalar sig föraktfullt och hatiskt mot islam och skymfar Mohammed, räknas det inte som hets mot folkgrupp. Han riktar sig inte direkt mot gruppen muslimer, säger Schultz.
– Man ska ju kunna ju kritisera idéer och läror, det är en viktig del i yttrandefriheten.